IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България спадна до рекордно ниво

Според данни на Евростат нивото на безработица е най-ниско поне от 2000 г. насам

13:18 | 31.07.18 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Безработицата в България достигна рекордно ниско ниво през юни на месечна база – 4,8%, сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани във вторник.

Това е най-ниското равнище на безработица у нас поне от януари 2000 г. насам, откакто стартират данните на Евростат за България.

На годишна база се вижда сериозно понижение, като през юни 2017 г. безработицата е била на ниво от 6,2%, или с 1,4 пр.п. по-висока. Безработните у нас през шестия месец на годината са били общо 160 хил. души, или с цели 49 хил. по-малко в сравнение с юни 2017 г. и с 5 хил. по-малко на месечна база.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава да се понижава, достигайки 10,9%. За сравнение, това е само с 0,2 пр.п. по-малко от данните за май тази година, но с 3,3 пр.п. под стойността за същия период на миналата година. Общо 16 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през шестия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през юни на месечна база на ниво от 6,9%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,6% през юни 2017 г., което е разлика от 0,7 пр.п. Това е най-ниското ниво на безработица от май 2008 г. Безработните в региона през шестия месец на годината са били общо 17,105 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там също остава без промяна през юни спрямо май 2018 г. на равнище от 8,3%. На годишна база и тук се вижда по-сериозно намаление – от 0,7 пр.п. Така равнището на безработица в еврозоната достига най-ниското си ниво от декември 2008 г. Безработните в региона през юни са били 13,57 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през юни 2018 г. са били отчетени в Чехия (2,4%) и Германия (3,4%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (20,2% за април 2018 г.) и Испания (15,2%).

На годишна база нивото на безработица през шестия месец на годината е спаднало във всички страни членки. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 11,0% до 8,2%), Португалия (от 9,1% до 6,7%) и Хърватска (от 11,1% до 9,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
kkr
преди 5 години
това платена статия ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
realista
преди 5 години
"Според данни на Евростат нивото на безработица е най-ниско поне от 2000 г. насам"От 2000 г. насам или от 2000-та г. насам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Политическата **** и кретено-масонски бизнес елит на страната се погрижиха тя до 2030-та да остане един град смехономика, основно чуждестранни компании, докато им е изгодно в България, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ поръчки, за пътища и за бюджет на ромите от поколенията, те ще останат основната средна класа, особено в провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 5 години
Пълни манипулации. Безработицата се измерва от регистрираните в бюрото по труда. Колко хора изобщо не се регистрират в бюрата по труда? Броят им изобщо не е малък. Отделно много от тях като почнат да се въртят в кръга от ниско заплащане и доректно заминават за чужбина и изобщо не влизат в статистиката за безработицата. Трето, да заетост има, но тук не е важно само факта че хората са заети, а и какъв е размера на заплащането, защото масово работещите попадат в графата "работещи бедни"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 18
studioaa
преди 5 години
Мариана Коцева, която е шефка на евростат е известна с големите си манипулации още от времето, когато беше начело на НСИ. Днес броят на заетите е много по-малък отколкото е бил през 2000 година при същата безработица, освен това броят на трудоспособните е намалял с поне 1 милион оттогава заради старост или имиграция. Икономиката е в много по-лошо състояние днес прямо 2000 г, продуктивността е по-ниска, данъците са по-високи и инфлацията днес е 2 пъти по-голяма от ръста на доходите измерена по най-консервативния начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още