Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в ЕС и еврозоната намалява в началото на есента

Без работа са 5,5% от трудоспособните българи, показват данните на Евростат за септември

Безработицата в ЕС и еврозоната намалява в началото на есента

Снимка: Архив Ройтерс

През септември безработицата в Европейския съюз и еврозоната записва понижение - по данни на Евростат 14,32 млн. европейци общо са без работа. Това означава, че 6,7% от трудоспособното население в ЕС е без работа. За сравнение, през август безработицата в общността достигаше 6,9%, а през септември 2020 година - 7,7 на сто.

Аналогична е тенденцията и в страните от еврозоната. Евростат измерва ниво на безработица във валутния блок от 7,4% спрямо 7,5% през август и 8,6% през септември 2020 година.

Още по темата

Данните на европейската статистика показват, че броят на безработните в държавите от ЕС намалява с малко над 2 млн. души спрямо септември 2020 година. От тях 1,9 млн. живеят в страни от еврозоната.

Понижение отчита и младежката безработица - в страните от ЕС тя вече достига 15,9% спрямо 16,1% през август. В еврозоната без работа са 16% от младежите под 25 години. За сравнение, през август нивото беше 16,3%. Общо в ЕС без работа са 2,8 млн. младежи.

От статистиката е видно, че най-висока е безработицата в Испания (14,6%) и Гърция (13,3%). На обратния полюс са Чехия (2,6%), Нидерландия (3,1%) и Малта (3,2%). Безработните в най-голямата европейска икономика - Германия, са 3,4% от трудоспособното население.

Данните на Евростат за България също показват спад на безработицата на месечна база до 5,5% спрямо 5,6% през август. Година по-рано обаче без работа в страната са 5,3 на сто от трудоспособните българи. Към септември 178 хил. българи са без работа.

Ръст на годишна база има и по отношение на младежката безработица у нас. Данните показват, че през септември тя достага 17,1% спрямо 16,1% година по-рано.

Южните европейски държави традиционно са с най-голям дял на безработните младежи в ЕС. През септември без работа са малко над 30% от младежите на възраст под 25 години в Испания. Следва Италия (29,8%) и Швеция (25,1%). В Гърция без работа са 24,5% от младежите.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 28 май