IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Словакия падна до най-ниското ниво от 2008 г.

Компаниите се безпокоят от очертаващ се недостиг на работна ръка

21:09 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безработицата в Словакия е спаднала до 8,8 на сто през ноември - най-ниското равнище от декември 2008 година - след като добрият икономически растеж е осигурил работа на повече хора, но компаниите се безпокоят от очертаващ се недостиг на работна ръка, предаде Ройтерс.

Словашката икономика, подкрепяна от бързо разрастващото се автомобилостроене, очаква растеж от над 3 процента тази година и да продължи да нараства със солидни темпове пред следващите години, след като се появи четвъртото автомобилно предприятие през 2018 година.

Словакия е най-големият производител на автомобили в света на човек от населението с три завода - на Фолксваген (Volkswagen), Киа (Kia) и Пежо (Peugeot), а Ягуар Ленд Роувър (Jaguar Land Rover) строи нов завод.

Ярослав Холечек, представител на Асоциацията на автомобилната промишленост изтъкна, че секторът ще има нужда от 14 000 нови работници през следващите две или три години.

Около 8000 могат да бъдат осигурени чрез курсове за преквалификация на безработни, посочи той, но според него на останалите работни места ще трябва да бъдат наети чуждестранни работници.

Според проучване на компания за човешки ресурси от началото на месеца до 44 процента от словашките фирми имат проблеми с намирането на персонал.

В съседна Чехия безработицата от 4,9 на сто е най-ниската в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още