IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните имигранти в ЕС могат да бъдат лишени от социални помощи

Произнасянето на съда на ЕС е по искане на Германия, където двама румънци водят дело, за да получават помощи, без да са работили нито там, нито в Румъния

12:59 | 11.11.14 г.
Безработните имигранти в ЕС могат да бъдат лишени от социални помощи

Съдът на ЕС представи днес свое решение, според което неработещите имигранти, граждани на Общността, могат да бъдат лишени от правото да получават социална помощ в приемащата държава, предаде БТА.

Произнасянето на съда е по искане на властите в Германия, където двама румънци водят дело, защото, без да са работили нито там, нито в Румъния, очакват да получават помощи.

Днешното решение постановява, че за целите на достъпа до някои социални помощи имигрантите от ЕС нямат право да изискват да бъдат възприемани еднакво с гражданите на приемащата държава от Общността, освен ако пребиваването им в чуждата страна не отговаря на условията от директивата за свободно движение.

Съгласно директивата, приемащата държава не е длъжна да предоставя право на социални помощи през първите три месеца от пребиваването на чужденеца. Когато продължителността на пребиваването на чужденеца е над три месеца, но под пет години, директивата предвижда условия за правото на пребиваване, сред които и условието неработещите имигранти да разполагат с достатъчно собствени средства. С това директивата цели да не се допуска безработните имигранти от ЕС да използват системата за социална закрила в приемащата държава, за да се препитават.

Затова всяка държава от ЕС трябва да има възможност да отказва отпускането на социални помощи на безработни имигранти, които упражняват свободата си на движение с единствената цел да получават социални помощи в друга държава от Общността, въпреки че не разполагат с достатъчно средства, за да имат право на пребиваване там, гласи съдебното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още