Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработните в Русия до юли може да се увеличат с повече от три пъти

От 1 март 1,654 милиона руски граждани са се обърнали към службите по заетостта да търсят работа или да получат финансова помощ

Безработните в Русия до юли може да се увеличат с повече от три пъти

Снимка: Bloomberg

Броят на официално регистрираните безработни руснаци към момента достигна 1,6 милиона, но ще се увеличава през май и юни. Прогнозите са регистрираните безработни да достигнат 2,5 милиона, но според  метода на изчисляване на Международната организация на труда, този брой може да е 5,3 милиона, заяви министърът на труда и социалната защита Антон Котяков в интервю, цитиран от ТАСС.

Още по темата

„Броят на регистрираните безработни достигна 1,6 милиона души. При различните ситуации разглеждаме различни сценарии. Като се вземат предвид прогнозните данни, които виждаме днес, броят на безработните ще расте през май-юни", очаква той.

По думите му ситуацията на пазара на труда е сериозна, но не е катастрофална. „Засега се движим по този сценарий: 5,2 - 5,3 милиона безработни, според прогнозата по методологията на МОТ и 2,5 милиона регистрирани на пазара на труда", добави министърът.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова съобщи, че броят на безработните в Руската федерация почти се е удвоил (от 725,8 хиляди души). Тя посочи, че от 1 март 1,654 милиона руски граждани са се обърнали към службите по заетостта или да търсят работа, или да получат съответната помощ.

Вицепремиерът припомни, че при извънредното положение до 11 май са работили само определени предприятия, а заплатите през този период са били изплащани за сметка на работодателите.

Допълнителни мерки за подкрепа

Въпреки че средствата на Фонда за национално благосъстояние не се считат от правителството за източник на финансова подкрепа за населението, от него са отпуснати над 2 трилиона рубли за подкрепа на гражданите.

„Да вземем и раздадем всичко, което се формира от Министерството на финансите през последните години като въздушна възглавница - тази опция не беше разгледана. Ние разгледахме възможността да привлечем част от ресурсите за решаване на текущи проблеми", отговори министърът на труда на въпрос дали средствата на Фонда се считат за източник на помощ за населението. „Ако разгледаме количеството финансови ресурси, което сега се излива под формата на социална подкрепа за населението - това е около 570 милиарда рубли“, посочи той.

Котяков пресметна, че 1,5 трилиона рубли са предвидени за подкрепа на различни предприятия от икономиката повече от предвиденото в бюджета за тази година.

Министърът допълни, че Министерството на финансите намира ресурси, за да помогне на гражданите. „Днес, освен допълнителни разходи, имаме значителна загуба на приходи от федералния бюджет във връзка с предприетите мерки и с променящата се пазарна ситуация“, заяви той и коментира, че въпреки загубените приходи се запазва обемът на бюджетните инвестиции и всички социални задължения, като едновременно с това, се работи за намиране на допълнителни 2 трилиона рубли за решаване на текущи проблеми.

Финансова помощ за семействата

Котяков обяви, че в продължение на три месеца семействата с деца ще получат общо над 100 хиляди рубли държавна подкрепа. Сумата от държавната помощ ще бъде получена, ако се добавят всички обезщетения и плащания, дължащи се на средно семейство с две деца.

Почти 8 милиона заявления за плащания на над 11 милиона деца са подадени от родители чрез портала за обществени услуги, само 100 хиляди души са кандидатствали лично за плащането.

За пример той даде средно статистическо семейство - баща, майка и две деца.

Най-малкото дете е на две години, най-голямото е на седем години. Съответно, майката е в отпуск по майчинство, татко неочаквано губи работата си (предполагаме). В този случай какво може да претендира това конкретно семейство? Като се има предвид, че детето е на две години, семейството ще получава 5 хиляди рубли на дете, като се вземе предвид фактът, че второто дете е в диапазона от 3 до 16 години, поясни министърът и пресметна, че това семейство ще получи еднократно плащане от 10 хиляди рубли, при условие, че бащата е загубил работата си, но след като се регистрира в центъра по заетостта, надбавката ще му бъде 12 300 рубли.

За всяко дете се вземат по още 3 хиляди рубли (общо 6 хиляди), което общо е 18 130 рубли. В допълнение, от 1 юни за семейства с деца от 3 до 7 години, семейството ще получи от 1 януари още 33 хиляди рубли, а след това всеки месец 5500 рубли средно за човек, показват изчисленията на министъра.

Ситуацията в териториалните служби

Председателят на пенсионния фонд на Русия Максим Топилин по-рано заяви, че в някои региони на Русия в първите дни при организиране на плащания от 10 хиляди рубли са възникнали опашки в териториалните служби, но вече не съществува този проблем.

Руският президент Владимир Путин на среща на 11 май обяви нови мерки за подкрепа на семействата с деца. От 1 юни те ще имат право на еднократно плащане от 10 хиляди рубли за всяко дете от три години до 16-годишна възраст.

Държавният глава също така разпореди допълнителни плащания от 5 хиляди рубли на месец за всяко дете за всички семейства в Русия с деца на възраст под три години.

Преди това на такива плащания имаха само семейства, които получаваха помощ за майчинство. Освен това минималният размер на надбавката за отглеждане на деца ще бъде увеличен от 3375 рубли на 6751 рубли, които се получават от неработещи граждани и студенти.

Според Путин, като се вземат предвид всички взети решения, 27 милиона руски деца - от бебета до ученици ще получат финансова подкрепа.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Международни кредитори подкрепят руски газов проект с 9,5 млрд. долара