Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бил Гейтс и Джеф Безос финансират технология за водороден самолет

Компанията ZeroAvia планира да пусне в продажба до 2023 г. 20-местен водороден самолет, който може да измине по въздух 804 километра

Бил Гейтс и Джеф Безос финансират технология за водороден самолет

Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът ZeroAvia Inc., който разработва водородни технологии, успя да набере 37,7 млн. долара от правителството на Великобритания и от група инвеститори, включваща фондове, основани от Бил Гейтс и ръководителя на Amazon.com. Inc. Джеф Безос.

От ZeroAvia посочват, че компанията има за цел да използва парите за ускоряване развитието на технологии, които биха могли да намалят въглеродните емисии от авиационния сектор, като заменят изкопаемите горива със система с водородни горивни клетки, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Стартъпът набра 21,4 млн. долара в поредица от финансови кръгове, водени от Ecosystem Integrity Fund и Breakthrough Energy Ventures, фонд, подкрепен от Бил Гейтс. Други инвеститори, участвали във финансирането, са Amazon Climate Pledge Fund, Horizons Ventures Ltd., Shell Ventures и Summa Equity.

Британското правителство е предоставило 12,3 млн. паунда на компанията, за да ѝ помогне да изгради 19-местен самолет, задвижван с водород, до 2023 г.

През 2019 г. авиационната индустрия е генерирала над 1 млрд. метрични тона въглероден диоксид, според изчисления на Bloomberg NEF. Водородът може да се окаже ключов инструмент за намаляване на емисиите в сектора през следващите години.

Най-големият производител на самолети в света Airbus SE също разработва свои планове за изграждане на самолети, базирани на водород.

Самолетът на ZeroAvia направи първия си полет на пистата край съоръжението на компанията за научна и развойна дейност в Кранфийлд, Англия, през септември. Главният изпълнителен директор на стартъпа Вал Мифтахов заяви, че общо десет авиокомпании се подготвят да използват технологията, след като тя бъде готова за пускане на пазара през 2023 г.

Наскоро компанията обяви плановете си да работи с British Airways, тъй като т.нар. Северни страни също се стремят да декарбонизират своите вътрешни полети.

ZeroAvia иска да предложи на пазара водороден самолет с 20 места, който може да измине по въздух 804 километра до 2023 г., след което да подобри машината, увеличавайки капацитета ѝ до 1600 км и над 100 места до 2030 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
зада ни разпръскват чипове над главите, нали ! :)))гадове

Още от Европа
Италия ще подслади предложението за Monte dei Paschi, за да изкуши UniCredit