Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

BioNTech очаква одобрение на своята ваксина срещу COVID-19 до края на годината

Ще са нужни около 10 години, преди човечеството да постигне достатъчно силен имунитет срещу болестта, предупреждават от германската компания

BioNTech очаква одобрение на своята ваксина срещу COVID-19 до края на годината

Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Германската биотехнологична компания BioNTech, която си партнира с американската Pfizer Inc. при разработването на ваксина срещу коронавирусна, е потвърдила, че ще поиска одобрение от страна на съответните регулатори до края на годината, съобщава The Wall Streeet Journal, цитирайки главния ѝ изпълнителен директор.

Няколкостотин милиона дози от ваксината могат да бъдат произведени още преди одобрението и още над 1 милиард до края на 2021 г., споделя съоснователят и главен изпълнителен директор на BioNTech SE д-р Угур Сахин. 

Още по темата

BioNTech, която стартира като биотехнологична компания за лечение на рак, е една от 17 фирми в световен мащаб, които са започнали изпитвания върху хора за намиране на ваксина срещу COVID-19. Базираната в Майнц компания, чиито акции се търгуват на борсата Nasdaq, е основана през 2008 г. от Сахин и съпругата му Йозлем Тюречи, и двамата деца на турски имигранти.

Ваксината на BioNTech се развива с помощта на експериментална технология, базирана на информационната рибонуклеинова киселина, или иРНК. Докато компанията очаква одобрение на медикамента от страна на властите, тя посочва, че към края на юли ще започне последния етап от процеса на изпитания, известен като фаза 3. Тя ще ангажира около 30 000 души, които ще участват в тестване на ваксината. Тази фаза се очаква да приключи до края на годината, когато компанията ще потърси одобрение за пускането на ваксината на пазара от регулаторите по целия свят.

Последният етап на клиничните изпитвания е предназначен за тестване на ефикасността на ваксината при защитата от инфекция, след като се установи, че лекарството е безопасно за хората. Времето за одобрение може да варира в зависимост от страната, но BioNTech планира да започне производството на ваксината, докато чака такива одобрения.

Партньорството на BioNTech с Pfizer в САЩ, както и други партньорства с международни компании, като китайската Shanghai Fosun Pharmaceutical Co. Ltd., биха позволили на компанията бързо да доставя огромни количества дози от ваксината на световния пазар.

Но макар че BioNTech и нейните партньори вече увеличават производствения капацитет в очакване на одобрение, коронавирусът продължава да ускорява своето разпространение - над 13 милиона души по света до момента са тествани положително за инфекцията, като според Сахин ще отнеме около 10 години, преди човечеството да постигне достатъчно силен имунитет срещу болестта.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Eвропейските борси са на червено заради опасенията за възстановяването