Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Biontech увеличи приходите си стократно за шестте месеца до юни

Биотехнологичната германска компания продължава да повишава прогнозата си и вече е в една лига с Bayer

Biontech увеличи приходите си стократно за шестте месеца до юни

Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

Успехът в разработването на ваксина срещу Covid ще превърне с един замах биотехнологичната компания Biontech в един от най-големите германски фармацевтични производители. Тази тенденция се подчертава и от полугодишните данни, публикувани в понеделник, и новите прогнози за продажбите за 2021 г.

Подобно на своя партньор Pfizer и Biontech също значително увеличи прогнозата си за 2021 г. Базираната в Майнц компания в момента очаква приходи в размер на 15,9 милиарда евро за текущата година, предишната прогноза беше за 12,8 милиарда евро.

Така по отношение на продажбите Biontech ще се доближи до германския лидер в индустрията Bayer, чийто фармацевтичен отдел се насочва към приходи от около 18 млрд. евро през текущата година. Въз основа на пазарната стойност от около 83 милиарда евро Biontech вече е най-голямата германска фармацевтична компания, точно пред Merck (със 79,6 млрд. евро) и доста пред Bayer (46,3 млрд. евро). 

Още по темата

В понеделник следобед листнатите в Ню Йорк акции на Biontech, поскъпнаха с почти осем процента на Nasdaq. От IPO-то през есента на 2019 г. стойността им се е увеличила 25 пъти.

През първата половина на годината Biontech отчете оперативна печалба от почти 5,9 милиарда евро и нетна печалба от 3,9 милиарда евро. През предходната година компанията отчете загуба от 142 милиона евро. Biontech увеличи продажбите повече от стократно от 69 млн. евро на 7,36 млрд. евро.

Компанията обосновава новата си прогноза за продажбите на предварително договорените поръчки за ваксини за 2,2 милиарда дози. Следователно очакваните приходи ще се увеличат още повече.

„Очакват се допълнителни продажби във връзка с допълнителни договори за доставка през 2021 г.“, се казва в изявлението, съпътстващо тримесечния отчет. Повече от милиард дози ваксина са поръчани вече и за 2022 г.

Biontech повтори целта си да произведе общо три милиарда дози от ваксината тази година. Теоретично Biontech и Pfizer все още могат да обслужват поръчки за още 800 милиона дози през текущата година. За 2022 г. компанията има капацитет за четири милиарда дози.

Biontech и Pfizer споделят брутния доход от този бизнес като част от своя алианс за ваксините. Продажбата на ваксината на различните правителства по света се извършва главно от американската компания, докато Biontech доставя директно само на Германия и Турция. Ето защо Pfizer има значително по-висока прогноза за продажбите за бизнеса с ваксини срещу Covid – в размер на 33,5 млрд. долара за 2021 г.

Въпреки това американската група закупува предварителни продукти (суровини) и част от ваксините от Biontech и също така плаща дялове от брутния доход, на който компанията от Майнц има право. Плащанията от Pfizer за предварителни продукти, както и дяловете от приходите от своя страна се включват в продажбите на Biontech, поради което компанията постига по-висока оперативна печалба и нетна печалба спрямо продажбите.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
3
 
1
преди 2 месеца
хаха ... простотията на хората е велик двигател !

Още от Европа
Смущенията в пристанищата осветлиха по-големите проблеми в световната икономика