Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Битката за европари накара ЕК да съкрати с 80% новия си бюджет за здраве

Хроничният проблем на ЕС с набавянето на лекарства се влошава с драстичното свиване на общия седемгодишен бюджет за здравеопазване

Битката за европари накара ЕК да съкрати с 80% новия си бюджет за здраве

Снимка: Bloomberg L.P.

Решението да се фокусира върху фискалния си арсенал за икономическо възстановяване накара Европейския съюз драстично да свие плановете си за справяне с хроничния недостиг на лекарства в блока, включително и такива за борба с коронавируса.

В опит да договорят парите за стимулиране на икономиката през следващите години по време на последната си среща на върха, лидерите на ЕС намалиха планираните разходи за здравеопазване на блока до 2027 г. с 80%, съобщава Ройтерс.

Алиансът от години се бори с недостиг на медикаменти от ключова важност, включително ваксини и антибиотици, а сега изпитва затруднения и с набавянето на препарати за пациенти с COVID-19.

Още по темата

Недостигът на лекарства се влоши по време на коронавирусната пандемия, когато веригите за доставки бяха нарушени, а страните износителки временно бяха съсредоточени върху това да зареждат местните си пазари. ЕС е силно зависим от вноса на лекарства и съставки от Индия и Китай.

За да се справи с тези проблеми, Европейската комисия предложи създаването на общ седемгодишен бюджет за здравеопазване в обем на 9,4 млрд. евро.

Но притиснати от спешната необходимост от вливане на свежи средства в икономиката като цяло, европейските лидери намалиха този фонд до 1,7 млрд. евро.

„Съжаляваме, че нашето амбициозно предложение не беше изцяло изпълнено“, заяви говорител на комисията в сряда. Въпреки това новият европейски бюджет за здраве бе приет като „добра отправна точка“.

ЕС планираше да предоставя финансови облекчения на фармацевтични компании, за да могат те да преместят част от азиатското си производство в Европа, но след последните изменения може да се наложи промяна на тези планове.

Предразположението на блока към недостиг на медикаменти, въпреки неговата финансова мощ, в момента е подчертано от трудностите, които той изпитва в набавянето на аналгетици, анестезия и възстановителни лекарства, които са необходими за по-тежките случаи на пациенти с COVID-19.

Говорител на ЕК заяви, че комисията преглежда оферти, след като първата обществена поръчка, стартирана на 29 юни от името на 10 европейски държави, не бе успешна. Съвместните поръчки целят да се избегне конкуренцията между страните членки за лекарства и оборудване от ключова важност.

Сделките за покупки с производители на потенциални ваксини срещу COVID-19 и други разработващи се медикаменти засега не са засегнати от съкращенията на бюджета, тъй като те разчитат на вече достъпно извънредно финансиране.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
red6 до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Двете, ако не ти светна, са едно и също. Оставям на страни въпроса дали трябваше да се реже от медицинските и научните пари или от кохезията и земеделските субсидии. Видя се, че първите яко се крадат и като цяло резултата им е близо до нулата, а земеделците е време да почнат да се оправят и сами. Яко кражби и там, и то не само в БГ.
1
 
3
 
1
преди 10 месеца
Я припомнете: какви чудовищни суми ще се продукта за т.нар. "зелени политики"? Явно здравето и живота на хората в Европа имат десетки пъти по-малко значение от кефа на екоталибаните !!!!

Още от Европа
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи