IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия на ЕП отказа да подпише бюджета на Frontex за 2019 г.

Депутатите от комисията искат допълнителна информация за огласените твърдения за незаконно отблъскване на мигранти и тормоз над младши служители

21:10 | 23.03.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Група законодатели на Европейския съюз (ЕС) във вторник отказа да се подпише под бюджета на агенцията за гранична и брегова охрана на блока за 2019 г. заради опасенията, свързани с твърденията за нарушаване на права, проблемите при наемането на персонал и съобщенията за случаи на тормоз от старши служители на Frontex.

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) гласува с 22 „за“, 3 „против“ и 5 „въздържали се“ да се отложи одобрението на бюджета на Frontex за 2019 г., „докато не бъдат внесени допълнителни разяснения по редица въпроси“.

Frontex, която контролира външните граници на 27-членния блок, е под натиск след поредица от твърдения, че е участвала в незаконните отблъсквания на мигранти, особено в Егейско море между Гърция и Турция.

Официално разследване посочи, че това не е вярно, но разкритикува грешки при докладването и наблюдението на граници и случаи.

Някои депутати от ЕС призовават шефа на Frontex да подаде оставка. ЕП създаде и своя „контролна група“, която се очаква да публикува своите констатации относно агенцията през лятото.

Frontex трябваше да наеме 40 служители по основните права до декември, които да помагат за наблюдение на възможни злоупотреби. Агенцията досега не е назначила нито един. Редица ръководни длъжности в агенцията също остават незапълнени.

С гласуването във вторник депутатите „изразяват загриженост по отношение на закъсненията в процеса на набиране на служители по основните права и наблюдатели“ и „значителния дисбаланс между половете, особено на ниво управителен съвет“.

Депутатите повдигат въпроси и за доклади за случаи на тормоз и евентуални срещи между служителите на Frontex и лобисти и искат групата за контрол на ЕП да проведе задълбочено разследване.

Решението за отлагане на приемането на бюджета вероятно ще бъде подкрепено и в пленарна зала следващия месец. Ако Frontex не успее да изясни проблемите до есента, парламентът може да откаже одобрение на бюджета на агенцията за 2019 г., което ще е безпрецедентен случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Кой снабдяваше бежанците с банкови карти, смартфони и учеше младите афганци на елементарен английски - без пари?Всеки евреин знае - ако нещо е без пари, ти си стоката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Айде стига сме се правели на много демократични и човечни пред света. Всички знаят че бежанците преминали границите на съюза живеят в лагери на палатки като животни. На гръцко турската граници митничарите от ФРОНТЕКС стреляха по бежанците. Много ясно че трябва да има контрол. Така или иначе на повечето европейци вече изобщо не им пука че деца се давели в морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още