Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бюджетът на ЕС за 2013 г. може да бъде увеличен със 7,3 млрд. евро

Деблокирането на средствата обаче остава обвързано със споразумение с ЕП по бюджета за следващия програмен период 2014-2020 г.

Ирландското председателство на ЕС обяви днес, че е постигнало "политическо споразумение" с държавите-членки за увеличаване на бюджета за 2013 година със 7,3 милиарда евро, но деблокирането на тези пари остава обвързано със споразумение с Европейския парламент по бюджета за периода 2014-2020 година, предаде AFP, цитирана от БТА.

Министрите на финансите на държавите-членки  на заседание днес в Брюксел постигнаха политическо споразумение към бюджет 2013 да се прибавят 7,3 милиарда евро, обяви ирландското председателство на сайта си в Twitter. "По-късно ще има и официално гласуване", се допълва в съобщението.

Още по темата
Министрите не могат да обявят официално споразумението, защото процедурата на консултации на националните парламенти по тази поправка в бюджета все още не е приключила.

6 страни заявиха, че са против това искане или пък изразиха резерви. Това са Великобритания, Финландия, Швеция, Дания и Австрия, посочи европейски източник, цитиран от AFP.

Тези държави обаче не формират блокиращо мнозинство от необходимите 90 гласа.

Увеличаването на бюджета със 7,3 милиарда евро ще задължи всяка страна да даде повече пари по вноската си в хазната на ЕС. Парите ще могат да бъда деблокирани в края на май - началото на юни, ако бъде постигнато споразумение с Европейския парламент.

По статията работи: Венцислав Дяков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отказът на Макрон да подкрепи Вебер начело на ЕК разгневи ЕНП