IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ЕС за 2013 г. може да бъде увеличен със 7,3 млрд. евро

Деблокирането на средствата обаче остава обвързано със споразумение с ЕП по бюджета за следващия програмен период 2014-2020 г.

19:23 | 14.05.13 г.
Бюджетът на ЕС за 2013 г. може да бъде увеличен със 7,3 млрд. евро

Ирландското председателство на ЕС обяви днес, че е постигнало "политическо споразумение" с държавите-членки за увеличаване на бюджета за 2013 година със 7,3 милиарда евро, но деблокирането на тези пари остава обвързано със споразумение с Европейския парламент по бюджета за периода 2014-2020 година, предаде AFP, цитирана от БТА.

Министрите на финансите на държавите-членки  на заседание днес в Брюксел постигнаха политическо споразумение към бюджет 2013 да се прибавят 7,3 милиарда евро, обяви ирландското председателство на сайта си в Twitter. "По-късно ще има и официално гласуване", се допълва в съобщението.

Министрите не могат да обявят официално споразумението, защото процедурата на консултации на националните парламенти по тази поправка в бюджета все още не е приключила.

6 страни заявиха, че са против това искане или пък изразиха резерви. Това са Великобритания, Финландия, Швеция, Дания и Австрия, посочи европейски източник, цитиран от AFP.

Тези държави обаче не формират блокиращо мнозинство от необходимите 90 гласа.

Увеличаването на бюджета със 7,3 милиарда евро ще задължи всяка страна да даде повече пари по вноската си в хазната на ЕС. Парите ще могат да бъда деблокирани в края на май - началото на юни, ако бъде постигнато споразумение с Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още