IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш главен икономист на ЕЦБ е против "хеликоптерните пари"

Икономическата ситуация в света се описва като хаос, а за такъв не можем да говорим, пояснява Отмар Исинг

13:39 | 23.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Отмар Исинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отмар Исинг. Снимка: Ройтерс

Бившият главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Отмар Исинг предупреждава да не се залита по изсипването на директно финансирани правителствени стимули, или т. нар. "хеликоптерни пари".

„Цялата идея на т. нар. "хеликоптерни пари" е обезпокоителна и направо опустошителна. Защото не е нищо по-различно от това да обявим фалит за цялата парична политика“, казва Исинг. „Една централна банка, която подарява пари, няма да може след това да си върне контрола над пресата за пари“, казва той, цитиран от DPA. 

Под термина „хеликоптерни пари" се разбират целенасочени финансирания от страна на централната банка към бизнеса и потребителите при заобикаляне на нормалния банков сектор. Президентът на ЕЦБ Марио Драги назова тази идея по време на последната си пресконференция „много интересна концепция".

Съветът на директорите на централната банка обаче досега не е обсъждал в по-големи подробности тази идея.

„В науката може си помислим всяко едно нещо, нищо не е табу. Но този дебат вече наистина достигна публичното пространство. Мисля, че става дума за общо умствено объркване", разкритикува идеята Исинг. „Технически погледнато, не съществува ограничение за боеприпасите, по отношение на съдържанието може да си зададем въпроса какво иска да се постигне с все по-експанзивната помощ на паричната политика. Не мога да крия своите опасения", каза Исинг, който навремето игра важна роля в изграждането на ЕЦБ и се смята за архитект на еврото.

„Онова, от което се опасявам най-много, е, че икономическата ситуация в света се описва като хаос, а за такъв не можем да говорим“, пояснява професорът по икономика. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Точно става въпрос за наука и оня ден г-н Хитов доцент доктор на икономическите науки го обясни - г-н Хитов - http://tv.pogled.info/news/72295/Mitko-Hitov-Desnite-ikonomisti-sa-enicharite-na-savremenna-Balgariya-VIDEO и не знаех ,че Адам Смит и Роза Люксембург в книгата си ''Натрупване на капитала'' още 1913год. пише за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Отмар Исинг - ЕДИН НОРМАЛНО МИСЛЕЩ СРЕД ТОЛКОВА ЛУДИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Понякога се замислям може ли наистина да не се осъзнава(тъй като на мен ми е ясно) ,че кризата е системна и затова пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Почти съм сигурен ,че проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498 Нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна - http://bg.mondediplo.com/article1436.html През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-bookАвторът поставя потресаваща диагноза:човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
*Новогодишна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Ама не се чудете после защо гърмят като коледна заря по летища и паланки.С подобни откачени идеи за хеликоптерни пари вместо реформи не може друго да се очаква.Едни мутри яко са гепили кормилото на света и са на път да принудят централните банки публично да нарушават правилото датиращо поне от втората световна война да НЕ финансират пряко правителства. Това е мъртва хватка и ще завърши с МНОГО кръв.За което не са виновни мисюлманите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още