IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е арестуван на о. Сардиния

Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, датираща от 14 октомври 2019 г., докато той е отивал на международно изложение

07:59 | 24.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е евродепутат, е бил задържан в Италия, предадоха световните агенции, като се позоваха на адвоката му Гонсало Боайе.

Пучдемон живее в изгнание в Белгия от 2017 г. след опита за отцепване на Каталуния. Той е бил арестуван вчера при пристигането си на остров Сардиния, където отивал в качеството си на евродепутат, казва адвокатът на Пучдемон.

Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, датираща от 14 октомври 2019 г.

Пучдемон е издирван от съдебните власти в Мадрид във връзка с опита за отцепване на Каталуния през 2017 г., като и за отклоняване на държавни средства.

Каталунският лидер е бил арестуван в Алгеро, потвърди и началникът на канцеларията на Пучдемон - Жозеп Луис Алай. Това е станало още на летището на Алгеро, където той е бил задържан от италианската гранична полиция.

Той е пристигнал от Брюксел за участие в международно изложение на остров Сардиния и за среща с регионалните власти. Днес Пучдемон ще бъде доведен в апелативния съд в Сасари, който е компетентен да реши дали той да бъде освободен или екстрадиран, допълни Алай.

На 9 март Европейският парламент сне имунитета на Пучдемон и на още двама евродепутати, които също са привърженици на независимостта на Каталуния. На 30 юли тази мярка бе потвърдена от Европейския съд.

Испанските власти искат Пучдемон да бъде съден в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нищоооо, и у Аляска да идат, 50те процента нигерийкска кръв си личи.... little homies!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Ти като никога си псолютно прав! Верно е, че цветово към момента се различаваме с унучетата по цвета на кожата - вече имам хроничен корсикански тен от слънцето и мистрала, а те, завалийчетата - у Бостън . . . И за Дневални си в десетката! Изобщо не иска да цепи част от русия за себе си! Иска целата на америка да я джироса - като Усра_йна - американската посланичка да им назначава президента, прокурорите и министрите . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
разликата е от небето до земята ... от цвета на твоята кожа, до цвета на внуците ти! Невални да не би да иска да цепи част от русия за себе си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Начи кучета и котки може, а прасета не може? Пучдемон може, а Самосвални не може? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още