Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бившият шеф на Barclays беше оправдан по обвинение за измама

Случаят бележи първия път, в който ръководител на голяма банка се сблъсква с криминални обвинения около кредитната криза

Бившият шеф на Barclays беше оправдан по обвинение за измама

Джон Варли. Снимка: Ройтерс

Бившият главен изпълнителен директор на британския кредитор Barclays Джон Варли беше оправдан по обвинение за измама, след като висши съдии констатираха, че няма достатъчно доказателства срещу него в делото за парични инжекции от Катар, които са спасили банката от държавна помощ през 2008 г., съобщава Ройтерс.

Случаят, разглеждан от Службата за сериозни измами (SFO), бележи първия път, в който ръководител на голяма банка се сблъсква с криминални обвинения около кредитната криза, когато финансовата система беше поставена на колене и данъкоплатците платиха милиарди британски лири, за да подкрепят банковата индустрия. 

Още по темата

SFO обвини Варли в преднамерено извършване на измама чрез фалшиво представяне, твърдейки, че той е искал да плати тайните такси на Катар, за да помогне за спасяването на Barclays, за да преживее кредитната криза без пряка държавна помощ.

Съдиите в Апелативния съд в Лондон постановиха, че доказателствата на SFO срещу Варли, който отрича подобни нарушения, са недостатъчни.

Прокурорите твърдят, че Варли и още трима бивши ръководители на кредитора са подвели акционерите и други инвеститори, като не са разкрили, че банката е платила допълнително 322 млн. паунда на Катар по време на извънредното финансиране от две части в размер на 11 млрд. паунда през юни и октомври 2008 г. Общо през 2008 г. катарските инвеститори са инжектирали 6,1 млрд. паунда в Barclays. Това се е случило между юни и октомври. През ноември Barclays се е съгласила да даде 3 млрд. долара заем на страната. 

Роджър Дженкинс, тогавашният председател по управление на инвестициите в Близкия Изток към Barclays, бившият ръководител по управление на инвестиционното звено Том Каларис и Ричард Боaт, управляващ бизнеса за корпоративно финансиране, са другите трима обвиняеми, които също отричат да са извършили нарушение.  Страничните сделки с Катар са били на стойност 2,4 млрд. паунда и са били представени частично. Точно те са причината службата да се захване с разследването. Такова има и от страна на Комисията за финансов надзор, която разглежда дали банката коректно е отбелязала паричните си потоци през годината.  

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Коронавирусът създава нови тенденции в потреблението