IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Оставките в британското правителство застрашават сделката за Brexit

Представители на различни компании изпитват опасения, че Великобритания може да напусне ЕС без споразумение заради раздора в британския парламент

22:00 | 15.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещи бизнесмени изразиха тревогата си, че има опасност проектоспоразумението за Brexit да се провали заради опасността от още оставки в британското правителство.

Само 12 часа, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че правителството се е споразумяло по условията на проектоспоразумението, министърът за Brexit Доминик Рааб и министърът на труда и пенсиите Естер Маквей подадоха оставки в знак на протест. 

Техните оставки, както и на други членове на кабинета, съживиха призрака на страха сред бизнеса. Представители на различни компании изпитват опасения, че Великобритания ще напусне Европейския съюз (ЕС) през март без споразумение, като акциите на британските строителни компании, търговците на дребно и банките се понижиха в края на днешната сесия.

"Ситуацията от тази сутрин намали доверието на бизнеса и на гражданите в страната", каза бившият главен изпълнителен директор и основател на групата рекламни агенции WPP Мартин Соръл.

ЕС е най-големият търговски партньор на Великобритания с 44% от британския износ и 53% внос за Обединеното кралство.

След 45 години членство за Кралството, индустрии като отбраната, автомобилостроенето и космическите технологии са създали сложни вериги на доставка, които се основават на експресен транспорт на хиляди стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още