IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът подкрепи Камерън срещу Brexit

Кметът на Лондон Борис Джонсън обаче стана най-значимият консерватор, подкрепил излизането от ЕС

08:41 | 22.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълнителните директори на половината от 100-те най-големи британски компании подкрепят членството на страната в Европейския съюз и през седмицата ще изразят подкрепата си за премиера Дейвид Камерън, съобщава британският вестник Financial Times. Става дума за ръководителите на близо половината от компаниите, които са листнати на главния индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100.

Според изданието сред подкрепящите оставането на Великобритания в ЕС са представителите на гиганти в бизнеса, като петролните корпорации BP и Shell, миннодобивната Rio Tinto, телекомуникационните Vodafone и British Telekom, отбранителната BAE Systems, банка HSBC и др. 



На 23 февруари се очаква те да публикуват съвместно отворено писмо, в което да заявят, че Великобритания ще бъде „по-силна, сигурна и богата“ в реформирания ЕС. Подписите си под писмото би трябвало да поставят и директорите на по-малки, но също важни за британския и международен бизнес компании.

В същото време директорите на веригите за търговия на дребно Tesco и Sainsbury's  са предпочели да се въздържат от изразяването на подкрепа за Камерън, който активно агитира за оставането на страната в ЕС, за да не изгубят част от клиентите си.

Междувременно кметът на Лондон Борис Джонсън застана на противоположната позиция.

Джонсън заложи отдавнашната си амбиция да стане следващият премиер на Великобритания на спечелването на референдума за излизането на страната от Европейския съюз, с което стана най-значимият консерватор подкрепил Brexit, съобщава вестник The Independent . Говорейки пред дома си в неделя, Джонсън каза, че ЕС е „политически проект, продължаващ от десетилетия, и сега е реално застрашен да излезе от правилния демократичен контрол“.
Джонсън добави, че той не може „да пропусне единствения шанс, който всеки от нас има веднъж в живота си, да зададе алтернативна гледна точка“.

„По-добре ли е Великобритания да остане в Европа, както е сега, или има начин действително да постигнем по-добра сделка, която ще направи повече за Великобритания, и ще върне известен контрол на хората в тази страна?“, попита той.
Това решение обаче не го прави естествения лидер на кампанията за напускането на ЕС, както и естествения водещ кандидат за премиер, ако британците гласуват на референдума през юни с „да напуснем“. 

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още