Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бизнесът в Гърция насърчава служителите си да се ваксинират срещу COVID

Енергийните компании в страната искат задължителна ваксинация за служителите си, тъй като са част от критичната инфраструкутра в страната

Бизнесът в Гърция насърчава служителите си да се ваксинират срещу COVID

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийните компании в Гърция са изпратили искане до правителството да направи задължителна ваксинацията срещу коронавируса за техните служители, съобщава "Катимерини". Мотивът за искането е, че те работят с критичната инфраструктура на страната.

В края на миналата седмица гръцкият парламент одобри закон, според който здравният министър може по свое усмотрение и спрямо развитието на пандемията от коронавируса, да поставя изисквания за задължителна ваксинация.

Така до 16 август всички служители в социалните домове трябва да имат поставена поне една доза, а до 1 септември и работещите в болничните заведения.

Още по темата

Според "Катимерини" ваксинираните работещи в енергийния сектор на Гърция са висок процент. Но какъв точно е той не може да се каже, защото това са лични данни. Затова и компаниите са поискали съдействие от правителството, за да могат да гарантират, че ще имат достатъчно ваксинирани служители, които да изпълняват своите задължения по обслужване на енергийната система.

Бизнесът в този сектор опитва да насърчи своите служители да се ваксинират и предлагат почивен ден за тези, които го направят. В някои случаи дори има и възможност за още ден почивка, ако се проявят нежелани реакции от ваксината.

Подобна тактика предприемат и други индустрии. В хранителната промишленост Creta Farm например предлага три почивни дни за своите служители, които си поставят ваксина. Компанията заяви преди време, че започва информационна кампания сред своите 600 служители.

"Целта ни е да бъдем първата компания на Крит със 100% ваксинирани служители, коментират от Creta Farm.

В строителството GEK Terna представя всеки ден актуализирана информация за развитието на пандемията от коронавируса и насърчава служителите си да се ваксинират. Според техните оценки около 90% от работещите в компанията вече са го направили. В конкурентната Avax ще започнат подобни инициативи през септември.

Големият въпрос, който стои пред всички, обаче е как да се справят с хората, които не искат да се ваксинират. Стимулите не винаги работят в тези случаи, а и не всички компании могат да си ги позволят. Освен това и подобни мерки не биха променили мнението на хората, които категорично отказват да се ваксинират, пише още гръцкото издание.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
korn до: Един Българин
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В Гърция и други европейски държави се чудят кво да правят техните ваксини, ти още ще им пращаш хаха
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако нямат достатъчно ваксини да им дарим. На Германия и Чехия също - чакало се било за ваксина. Ами ние имаме предостатъчно (ББ накупи след като знаеше че няма да се ползват сиреч изгори едни милиони) и можем да "помогнем" на братята и сестрите в европейското семейство :). 4 милиона АЗ мисля че ще стигне за целия ЕС с оглед предпочитанията :).

Още от Европа
Енергийната криза тества амбициите на ЕС за климата