Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

BlackRock: Икономиката на ЕС може да надмине тази на САЩ до края на годината

Мерките на Германия и Франция относно разходите, в комбинация с действията на ЕЦБ, ще са достатъчни, за да отговорят на дефицита при приходите в еврозоната

BlackRock: Икономиката на ЕС може да надмине тази на САЩ до края на годината

Снимка: Simon Dаwson/Bloomberg

Най-голямата финансова компания в света BlackRock заяви, че „впечатляващият масив“ от фискални и парични мерки на Европейския съюз (ЕС) в отговор на икономическите последствия от коронавируса ще подпомогне икономиката на блока.

Фонд мениджърът поддържа своята активност по отношение на европейските периферни държавни облигации и обмисля пренасочване към европейските капиталови инструменти, споделя Елга Барч, ръководител на отдела за макроизследвания към BlackRock Investment Institute, цитирана от Market Watch. 

Още по темата

Според компанията „Европа може да надмине САЩ през втората половина на годината“.

Въпреки че блокадите на Стария континент започнаха по-рано, отколкото в САЩ, и бяха по-строги от американските, мобилността в Европа сега е приблизително същата, както преди пандемията, изтъква Барч, позовавайки се на данни от Google.

Допълнителните мерки относно разходите, обявени наскоро от Германия и Франция, в комбинация с действията на Европейската централна банка (ЕЦБ), като цяло са достатъчни, за да отговорят на дефицита при приходите на равнище еврозона. Новият европейски план за възстановяване в размер на 750 млрд. евро представлява критичен момент за икономиката и финансовите пазари в Европа, като за първи път се предвижда да бъдат създадени съвместно емитирани дългови книжа със значим размер.

Барч признава, че въпреки  всичко ще е необходима още работа за придвижване на еврозоната към пълноправен фискален съюз, добавяйки към това и съществуващия риск от „твърд Brexit“, ако ЕС и Великобритания не успеят да се споразумеят за търговска сделка.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕП иска право на служителите да игнорират служебни обаждания в извънработно време