IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock: Икономиката на ЕС може да надмине тази на САЩ до края на годината

Мерките на Германия и Франция относно разходите, в комбинация с действията на ЕЦБ, ще са достатъчни, за да отговорят на дефицита при приходите в еврозоната

18:00 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dаwson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dаwson/Bloomberg

Най-голямата финансова компания в света BlackRock заяви, че „впечатляващият масив“ от фискални и парични мерки на Европейския съюз (ЕС) в отговор на икономическите последствия от коронавируса ще подпомогне икономиката на блока.

Фонд мениджърът поддържа своята активност по отношение на европейските периферни държавни облигации и обмисля пренасочване към европейските капиталови инструменти, споделя Елга Барч, ръководител на отдела за макроизследвания към BlackRock Investment Institute, цитирана от Market Watch. 

Според компанията „Европа може да надмине САЩ през втората половина на годината“.

Въпреки че блокадите на Стария континент започнаха по-рано, отколкото в САЩ, и бяха по-строги от американските, мобилността в Европа сега е приблизително същата, както преди пандемията, изтъква Барч, позовавайки се на данни от Google.

Допълнителните мерки относно разходите, обявени наскоро от Германия и Франция, в комбинация с действията на Европейската централна банка (ЕЦБ), като цяло са достатъчни, за да отговорят на дефицита при приходите на равнище еврозона. Новият европейски план за възстановяване в размер на 750 млрд. евро представлява критичен момент за икономиката и финансовите пазари в Европа, като за първи път се предвижда да бъдат създадени съвместно емитирани дългови книжа със значим размер.

Барч признава, че въпреки  всичко ще е необходима още работа за придвижване на еврозоната към пълноправен фискален съюз, добавяйки към това и съществуващия риск от „твърд Brexit“, ако ЕС и Великобритания не успеят да се споразумеят за търговска сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още