IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone си заплю холандската банка NIBC

Преговорите са много напреднали, а акционерите на банката подкрепят сделката

14:50 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul O&#39;Driscoll/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News

Американският финансов инвеститор Blackstone възнамерява да придобие холандската банка NIBC. Преговорите са много напреднали според NIBC, а основните акционери подкрепят сделката. Blackstone иска да плати на миноритарните акционери по 9,85 евро на акция, което е премия от 7,8 на сто над цената на акциите от четвъртък, пояснява банката, цитирана от Ройтерс. 

NIBC има около 400 000 клиенти и реализира печалба от 83 млн. евро през първата половина на 2019 година.

Финансовият инвеститор JC Flowers, известен в Германия като един от купувачите на бившата HSH Nordbank, придоби NIBC през 2005 г. от холандските пенсионни фондове за 1,8 милиарда евро. Но финансовата криза през 2008 г. осуети плановете на Flowers да продаде банката с печалба.

В крайна сметка през 2018 г. тя бе листната на борсата. JC Flowers продаде 25-процентов дял на публични акционери за по 8,75 евро на акция. Той възнамерява да продаде останалите си 60,6 на сто на Blackstone за 8,93 евро на акция, съобщи NIBC. Холандската инвестиционна компания Reggeborgh трябва да получи 9,65 евро на акция за своите 14,6 процента. 

По време на финансовата криза NIBC беше една от първите банки в страната, които имаха нужда от държавна подкрепа, а последната част от кредита беше погасена през 2014 г. Днес институцията отпуска главно ипотечни кредити и заеми за малки и средни предприятия в Холандия, Германия и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още