Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Блеър: ЕС е готов на отстъпки около свободата на движение на хора след Brexit

Според бившият британски премиер Великобритания и ЕС могат да се срещнат по средата на пътя за постигане на компромис

Блеър: ЕС е готов на отстъпки около свободата на движение на хора след Brexit

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) са готови да бъдат по-гъвкави по въпроса за свободата на движение на хора, така че да се намери място на Великобритания в Европа след Brexit, твърди бившият премиер Тони Блеър в статия за неговия Институт за глобални промени.

Според Блеър Великобритания и ЕС могат да се срещнат по средата на пътя за постигане на компромис, предава БНР.

Още по темата

Блеър пише, че видни фигури са му казали, че желаят да осмислят промени по един от ключовите принципи на членството в общия пазар.

Европейските лидери заявиха, че Великобритания не може да остане в общия пазар, ако ограничи свободното движение на хора. Британското правителство настоява, че Brexit ще даде на страната по-голям контрол върху границите ѝ.

Блеър изтъква, че французите и германците споделят някои от британските тревоги, особено по въпросите на миграцията, и са готови на компромиси със сводобата на движение.

„Рационалното обсъждане на възможностите би включило опцията за договаряне на оставането на Великобритания в Европа, ако самата Европа е готова на реформи, така че да се срещнем по средата на пътя“, пише Тони Блеър.

Статията на Блеър е пореден опит за намеса в бурния политически живот в страната, като той вече заяви, че Брекзит е въпрос, който го изкушава да се завърне в политиката.

Лейбъристът Франк Фийлд, който подкрепя Brexit обаче каза, че Блеър далеч не е човекът, който трябва да влияе на общественото мнение. „Макар и да бе много успешен като лейбъристки премиер на цялата му кариера сега се гледа през призмата на провала с войната в Ирак“, допълни Фийлд.

Всичко по темата Brexit следете тук

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Италия се присъедини към страните износителки на газ за първи път