Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели

Техният брой е с 19 хил. повече от преди година

Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели

Снимка: Архив Ройтерс

Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели и техният брой е с 19 хил. повече от преди година, съобщава DW, позовавайки се актуално изследване, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

„Преди беше ясно: покупката на недвижим имот беше основната причина, поради която хората задлъжняваха. Междувременно дългове се трупат по най-различни причини, като придобиването на недвижима собственост изобщо не е сред водещите“, посочва Хенинг Димпкер, който от четири години ръководи дейността на център за консултации на силно задлъжнели хора.

Още по темата

Съпоставяйки числата, броят на длъжниците в страната са колкото жителите на цяла България, посочва DW.

Според Димпкер сред основните причини са безработицата и трайно ниското заплащане на труда. По думите му към него най-често се обръщат хора, които внезапно са се разболели, преживели са развод или просто дълго време са надценявали финансовите си възможности.

Напоследък консултантът е наблюдавал и следната нова тенденция: докато преди при него са идвали за съвет най-вече млади хора, то напоследък възрастта на клиентите му нараства.

„Все по-често ме търсят хора над 50-те и 60-те", казва консултантът и добавя, че расте броят на хората, които макар да работят, имат нужда от социални помощи, тъй като доходите им не стигат за издръжката на семейството.

Как е възможно в една от най-богатите страни в света да има толкова много задлъжнели хора?

Обикновено хората, които са силно задлъжнели, търсят помощ едва когато е вече твърде късно - след като са изминали години, през които те междувременно са свикнали да живеят с дълговете си, обяснява Димпкер. „Идват при нас чак когато са запорирали банковата им сметка и вече нямат никакъв достъп до пари", казва консултантът и добавя, че колкото по-дълго се живее по този начин, толкова повече спада мотивацията да се предприемат стъпки за овладяване на проблема.

Един специфично германски феномен засилва негативната ситуация: тук просто не е прието да се говори за пари, камо ли пък за дългове. Затова и много длъжници мълчат от срам, като паралелно с това постъпват по неразумен начин. „Ето един пример: за да не разберат съседите им, че са изпаднали във финансови затруднения, те не продават колата си. А в същото време нямат пари да си платят наема. Така накрая остават без жилище, но си имат кола", казва Димпкер.

Консултантът посочва нуждата от превантивна дейност сред най-рисковите групи. Добре е също така в консултациите да се включват различни експерти, казва Димпкер. „Какъв е смисълът да се ликвидират дълговете на зависим от хазарта човек, ако едновременно с това той не бъде подложен на терапия, която да го избави от тази негова зависимост. Та нали още на следващия ден той ще натрупа нови дългове", казва консултантът.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
majnata до: Sakamano
преди 6 месеца
Тука става въпрос за "расови" германци с кредити ... май четеш туй дето не е написано .
1
 
3
 
2
преди 6 месеца
Интересно, как всички прoсещи и спящи по улиците германци които съм виждал бяха доста муpгaви.
1
 
6
 
1
преди 6 месеца
Айде към Терминал 2 , да се присъедините към отбора ...

Още от Европа
Надпреварата за наследник на Мей се разгорещява