IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокадите заради коронавируса връщат заплахата от рецесия в Европа

Четвъртото тримесечие ще е слабо, но свиването няма да е толкова рязко като през пролетта, прогнозират икономисти

17:05 | 30.10.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Възстановяването на европейската икономика е спряно от новите ограничения, задействани от правителствата за борба с короавируса, които може да тласнат региона към нова рецесия, предава Bloomberg.

Четирите най-големи икономики в еврозоната попадат в различни форми на блокада, помрачавайки данните от петък, които показаха рекорден ръст на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие.

Очаква се нов спад, правителствата задействат допълнителна помощ, а Европейската централна банка (ЕЦБ) обещава нови парични стимули на фона на бързото влошаване на положението. Вицепрезидентът й Луис де Гиндос заяви, че стагнация или дори свиване не могат да бъдат изключени през това тримесечие. рецесия рецесия

„Икономическата картина определено се влошава. Това се нарича двойна рецесия“, коментира Карстен Бржески, главен икономист на ING в Германия.

Възстановяването на еврозоната от първата блокада заради коронавируса през пролетта изглеждаше временно преди развитията от тази седмица. Показателите за активност намаляваха, а доверието сред компании и потребители беше разклатено след скока през лятото.

Европейските борси преживяха сътресения, като паневропейският индекс Stoxx 600 се насочва към трети пореден седмичен спад. Последиците за лихвите по държавните заеми са смекчени от изкупуването на облигации от ЕЦБ.

Във Франция барове и ресторанти ще затворят врати поне до началото на декември, събиранията на обществено място са забранени, а търговците на дребно, продаващи стоки от неосновна необходимост, също ще затворят. Германия ще затвори бизнеси в хотелския сектор и ще наложи ограничения за събирания, а Италия ограничава работното време.

Гуверньорът на Италианската централна банка Игнацио Виско заяви в петък, че нова вълна на пандемията ще спре възстановяването на икономиките. Напредъкът до момента беше подкрепен от големите държавни разходи и извънредните стимули на ЕЦБ, като и двете ще трябва да бъдат засилени още повече.

„Засилването на пандемията застрашава постигнатите резултати до момента. Има риск от увеличаване на случаите на вируса, въпреки че сега мерките не са толкова драстични като през пролетта. Те ще имат негативно въздействие върху доверието и разходите на семействата и на компаниите“, отбеляза Виско. рецесия рецесия

Макар че новите блокади не са толкова строги като първия път, последиците все пак ще бъдат драматични в момент, когато страните опитват да овладеят разпространението на заразата.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер заяви, че мерките на правителството може да доведат до спад на икономиката във Франция с 15%. Deutsche Bank прогнозира свиване на германската икономика с около 0,5% това тримесечие.

Данните за БВП през третото тримесечие показват, че икономиките се възстановяват бързо след края на блокадите. Но част от проблемите са по-дълготрайни – БВП остават доста под нивата преди кризата, като при Германия, Франция и Италия разминаването е с между 4% и 5%, а при Испания – с 9%. рецесия рецесия

Месеците на понижено търсене изтриват парични потоци и осакатяват по-малките компании. Освен това някои държавни програми за защита на компаниите и техните служители не са толкова щедри като в началото на пандемията.

Има риск и домакинствата да реагират по различен начин. През пролетта имаше надежда, че блокадата ще е еднократна, но сега може да се окаже, че няма да е така.

Според Оливие Бланшар, старши съдружник в Института за международна икономика "Питерсън" и бивш главен икономист на МВФ, повишените опасения на потребителите от ново въвеждане на блокади и за работните места може да доведат до още по-голямо свиване на разходите. Същата логика важи и за компаниите, което застрашава още повече перспективите.

Позицията на Бланшар е, че правителствата ще трябва да харчат много, за да предотвратят по-разрушителни, дългосрочни последици от блокадите.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард говори в същия дух на пресконференцията си в четвъртък, когато призова за повече фискални помощи, обещавайки на практика нови стимули под някаква форма през декември, които ще запазят ниски лихвите по заемите на правителствата.

В интервю за Bloomberg Television в петък Робърт Холцман, член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че въпреки новите спънки за икономиката подобна подкрепа от държавните власти трябва да бъде достатъчна, за да се предотврати двойна рецесия.

„Рецесията няма да е толкова голяма като през второто тримесечие, например. Вече се очакваше, че четвъртото тримесечие няма да е толкова силно като третото. То вероятно ще е по-слабо предвид настоящата среда, но свиването няма да е толкова рязко, колкото смятат някои хора в момента“, заяви Холцман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Международни доктори и учени се противопоставиха на тоталитарните мерки на марионетната политическа класа, обаче Бай *** продължават да тролят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
това с главните букви е и за тебе ... да не се чувстваш пренебрегнат/а ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
*** = обратното на умно , ама ме цензурира системата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хаха ... чак с главни букви го написАл ... манталитет , кога си *** е за цел живот ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
мхм , ти ги разбираш още по-добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
Явно ги разбираш много нещата, защо не си направиш партия? Събираш си подписи, регистрираш я, печелиш 4% и си в играта и ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Ч>Е>П голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
въобще не е ясно какъв *** прогнозират "икономистите " ... идиотското театро "коронавирус' е режисирано "отгоре"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Безпомощни, но алчни за власт Началниците си играят на ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА! За сметка на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Готино,.. преебaн ти е бизнеса, ама виновника е някъв микронен бацил - и "единствения" начин да се справиш ("евентуално") е като слушаш Началника.Очакването е за сплотяване на народите срещу общия враг - вирус номер 19-20.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още