IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС

Европейските лидери обаче все още не обсъждат подобен вариант, опасявайки се от еднакво тежки контрасанкции

14:39 | 02.09.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС

Европейският съюз (ЕС) е напът да наложи нови санкции на Русия на фона на обвиненията от страна на Украйна за пряка руска военна намеса в югоизточните региони на страната, пише Businessweek.

Европейските лидери се събраха на 30 и 31 август в Брюксел да обсъдят последващите си действия спрямо Русия и обявиха, че до седмица ще вземат решение за евентуални нови санкции. Междувременно представители на властта в Киев се срещнаха с проруски сепаратисти за предварителни мирни преговори в понеделник.

Засега западните санкции срещу Русия нямат кой знае какъв ефект върху равняващата се на 2 трлн. долара руска икономика. Това кара някои наблюдатели да настояват за налагането на може би най-суровата санкция в арсенала на ЕС, която беше използвана успешно и срещу Иран през 2012 г., а именно – ограничаването на достъпа на Русия до системата за междубанкови разплащания Swift.

Базираното в Белгия Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Swift) е система за комуникация, използвана от над 10,5 хил. банки по света за извършването на международни парични преводи. Без достъп до нея руските банки и техните клиенти не биха могли да изпращат и получават пари в и от чужбина, което би всяло хаос в търговията, инвестициите и милионите ежедневни финансови трансакции. Swift от своя страна е длъжна да се съобразява с решенията на ЕС, тъй като организацията е учредена съгласно белгийските закони.

Когато Иран беше санкционирана през 2012 г. и достъпът ѝ до Swift беше прекратен, икономическите последици бяха много дълбоки, коментира Марк Дубовиц от американския мозъчен тръст „Фондация за защита“, който навремето лобира пред американското правителство за твърда позиция спрямо Иран. „Знаем, че последиците са били тежки“, посочва той, защото в последвалите разговори със западните страни иранските преговарящи са настоявали тази санкция да е една от първите, които да бъдат отменени.

ЕС обаче не показва склонност за налагането на мярката срещу Русия. Въпреки че Великобритания настоява за този ход, германският канцлер Ангела Меркел заяви на 31 август, че спиране на достъпа до Swift не е било обсъждано на срещата на европейските лидери. Тя посочи, че някои европейски представители са обсъждали мерки срещу руските енергиен и финансов сектори.

Дори и да бъде изолирана от Swift, Русия може да намери начини за придвижването на пари отвъд своите граници. Руските банки биха могли да изработят споразумения за преки трансфери с чуждите финансови институции. Страната дори може да опита да изгради своя собствена система като алтернатива на Swift. Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви на 27 август, че правителството вече е изработило закон за въвеждането на новата система за банкови разплащания.

Големите банки извън Русия обаче не биха благоприятствали заобикалянето на Swift, посочва Дубовиц. Те могат да бъдат санкционирани от ЕС и САЩ или дори да бъдат изключени от Swift, тъй като уставът на организацията забранява на членовете ѝ да участват в дейности, които биха могли да ѝ навредят.

Основната причина за колебанието на ЕС най-вероятно е страхът от ответни мерки от Кремъл, смята Крис Уифър от базираната в Москва консултантска компания Macro Advisory. „Блокирането на достъпа на Русия до Swift би представлявало сериозна ескалация на санкциите и най-вероятно ще доведе до еднакво тежки контрасанкции“, отбелязва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
"Докато "развитите " държави правят консерви и гледат телета , руснаците правят най-добрите самолети"хаха, верно ли? това в некоя игра ли?Су-37Единственный лтный экземпляр (б/н 711) разбился в одном из испытательных полтов. Единиц произведено: 2Су-47: Единиц произведено: 4------F-22Единиц произведено всего: 195серийных: 187Раптора си има проблеми, но е спрян от производство заради липса на КОНКУРЕНЦИЯ!===а за АУАКСИте въобще да не споменаваме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
квото сам си направиш,цяяло село да се сбере не мое ти го направи ....... та така и ЕС- докато се води по акъла на хамериканците ще е така.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Eвропейците трябва да карат повече автомобили Мерцедес-Бенц, БМВ и Ауди, за да намалят влиянието на руското ембарго за внос на колии от Запада. Това заяви днес германският министър на въоръженията и военната промишленост Алберт Шпеер пред радио "Дойчландюбералес", цитиран от Ройтерс. Хихихихи....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Защо ли все по-често започвам да се чувствам в този ЕС като в "Кукувиче гнездо"...??? Или е от ЕГН-то? хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Сега ще последва директива на ЕК - всеки европеец да яде по 5 пъти на ден ябълки! Германски!!! Като свършат - полски! После може и италиански.... хахаха Обаче всичко да се изяде! И да се излъчват клипове по телевизията с ядящи и замерящи се с ябълки европейски деца, за да се прави скомина на русначетата! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Муааахахаха....!!!!Eвропейците трябва да ядат повече плодове и зеленчуци, за да намалят влиянието на руското ембарго за внос на храни от Запада. Това заяви днес германският министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмит пред радио "Дойчландфунк", цитиран от Ройтерс. "Яжте! Вие трябва да ядете, аз трябва да ям, ние трябва да ядем. Не можем да се оплакваме, че има много плодове и след това да не ядем плодове, това е очевидно", каза министърът. Европа е изправена пред сътресения на пазара на хранителни стоки, след като Русия наложи едногодишно ембарго върху вноса на храни от Европейския съюз и редица други западни държави. Шмит, който по-късно днес трябва да се срещне с колегите си от Франция и Полша Стефан льо Фол и Марек Савицки, посочи, че търси алтернативни пазари за, например, германски ябълки в Южна Америка и Китай. "Русия не е единствената страна в света, която има нужда от ябълки", каза той, призовавайки междувременно европейците да ядат плодове "всяка сутрин, пет пъти дневно".Тоз си реве за германските ябълки, а полските ще ги изядат българите... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
чек, че аз обичам такиа всезнайковци кат тебе да ти пуснем и тва тукаWoman working 4 *** to make ends meet dies while napping in car between shiftshttp://rt.com/usa/183720-four-***-car-nap/що умряла жената а там имат и свинско и всичко от пиле мляко, ама как и да е ти май по добре знаеш, ей хои там при америте бачкай и ти там е манната небесна, мое па и да не мое да си купиш кльопачка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
като гледам и Кувейт са умряли от глад пък нит *** нит кьорав зеленчук имат и каква ли продукция изнасят Кувейт я да видим ...И ти не ги мисли тях в типичен български стил само сейр да гледаш (типичната българкска черта), те руснаците държаха до последно със санкции, да не мислиш, че са искали, но американците са много отворени и сега насъскаха европата срещу тях еееми много ясно, че така ще стане, те ше се опраат и мое да нема кво да ядат но няма да стане американската и ше съсипят долара как е тръгнало ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
real_world
преди 9 години
Тук не са важни технологиите - важни са възможностите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Според мен едно такова решение е общо взето равносилно на война. После да не се чудят белгийците ако случайно получат по една ракета в сървърите на SWIFT.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още