IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Вече 20 европейски компании са открили сметки в „Газпромбанк"

Засега ЕК не е издала становище дали руските промени по плащанията в рубли разсейват опасенията ѝ за санкциите срещу Русия

14:52 | 12.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Още десет европейски купувачи на газ са открили сметки в „Газпромбанк" АД, удвоявайки общия брой на клиентите, които се готвят да плащат в рубли за руския газ, както поиска президентът на Русия Владимир Путин, предава Bloomberg.

Общо двадесет европейски компании са открили сметки, а други 14 клиенти са поискали документите, необходими за откриването им, казва източник, който е говорил с журналистите при условие на анонимност. Той е отказал да посочи имената на компаниите.

От седмици европейските купувачи се опитват да разберат как да изпълнят заповедта на Путин да плащат за руския газ в рубли от 1 април и да не попаднат под ударите на санкциите на Европейския съюз, наложени заради инвазията на Путин в Украйна. Съгласно новия механизъм клиентите трябва да открият две сметки: една в чуждестранна валута и една в рубли в Газпромбанк. След като Полша и България отхвърлиха тези условия, ПАО „Газпром" спря газовите потоци към тях в края на април.

Тъй като крайните срокове за плащане на доставките през април се очертават по-късно този месец за основните западноевропейски купувачи, Русия предприе действия, за да отговори на опасенията на ЕС, че механизмът за плащане може да наруши санкциите. Близко до „Газпром“ лице заяви, че настоящите условия означават, че сделката на практика е завършена, след като купувачът плати в чуждестранна валута на „Газпромбанк“, тъй като последващото конвертиране в рубли е автоматично и не включва руската централна банка, която е обект на санкции от страна на ЕС.

Засега блокът не е казал дали руските промени разсейват опасенията му, но италианският министър-председател Марио Драги заяви в сряда, че компаниите ще могат да плащат за газ в рубли, без да нарушават ограниченията.

„Повечето от вносителите на газ вече са открили сметката си в рубли в Газпром", каза той на пресконференция. И добави, че най-големият вносител на газ в Германия вече е платил в рубли. Подобно на Италия Германия е огромен потребител на руски газ.

Близък до „Газпром“ източник заяви, че броят на клиентите, които са платили в рубли, остава четирима, същият като в края на миналия месец. Плащанията от други купувачи трябва да бъдат извършени по-късно този месец, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
Какво стана бе ,до оня ден що клетви и заричания бяха че няма да се плаща с рубли ,пък то пак си се оказа евроГейска работа, демек само приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Такааа, "най-големият вносител на газ в Германия вече е платил в рубли". Ние не платихме и ни спряха газа. Прецакахме се от това старание да "санкционираме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още