IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas загуби апетит към храните

Банката спря дейността на два от своите фондове с експозиции към храните заради доклад на Oxfam, който я обвинява в повишаване на цените

16:30 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
BNP Paribas загуби апетит към храните

Френската банка BNP Paribas през миналата седмица даде гласовит принос в дебата по въпроса доколко мениджърите на активи и финансовите институции по принцип се чувстват удобно при спекулиране с цените на храните, пише британският вестник Financial Times.

След обвинения от страна на международната неправителствена организация Oxfam, че френската банка „спекулира с глада“, BNP Paribas прекрати приема на средства в два от своите борсово търгувани фондове. В Parvest World Agriculture, който управлява активи за 159 млн. евро, бе затворен за нови инвеститори като „предпазна“ мярка, докато EasyETF Ultra Light Energy бе закрит.

От френската банка обявиха, че действията са предприети след обичайни срещи с Oxfam, след като в четвъртък неправителствената организация публикува доклад, в който нападна няколко френски банки за експозицията им към хранителните суровини.

„Банките трябва да играят решаваща роля в борбата срещу волатилните цени на храните, които излагат на риск правото на храна за стотици милиони хора в южната част на земното кълбо“, посочиха от френския филиал на организацията в документа.

Основната предпоставка в него, е че спекулациите повишават цените на храните, което в крайна сметка увеличава глада и подхранва конфликтите и нестабилността. „Цените на храните са въпрос на живот и смърт за мнозина в развиващия се свят“, пише още в доклада.

Финансовите пазари, които би трябвало да подпомагат земеделците и преработвателните компании да управляват рисковете си и да формират цените, се „превърнаха в потенциална заплаха за световната хранителна сигурност“, се добавя там.

BNP Paribas вече закри през юли 2011 г. три борсово търгувани фонда с експозиции към свързани с храните инвестиции. „Въпреки липсата на ясни заключения по отношение на връзката между финансовите инструменти и волатилността на цените на хранителните суровини решихме да приемем предпазен принцип и да прекратим приемането на средства в двата фонда“, посочи банката в свое съобщение.

От кредитната институция отбелязаха, че хранителните суровини представляват едва 411 млн. евро, или 0,08% от всички нейни активи под управление, макар че в закрития фонд EasyETF Ultra Light Energy те представляваха 37% от общо активи за 43 млн. евро, които той управляваше.

Високопоставен мениджър от бранша заяви по отношение на прекратяването на работата с посочените финансови инструменти, че „ако ние не го правим, другите няма да се спрат“.

От Impax Asset Management, които през януари стартираха свой фонд, обвързан с храните и земеделието, подчертаха, че пазарът на суровини е необходим инструмент за представителите на бранша и им позволява да действат по-ефективно в свят с все по-нарастваща волатилност.

За разлика от тях през август миналата година германската компания LBB Invest забрани търговията с хранителни суровини в своите фондове, а два месеца по-рано LBBW Asset Management обяви, че ще прекрати инвестициите в хранителните суровини и ще преструктурира своите два фонда, които имат експозиции към този клас активи.

Приблизително по същото време от Deutsche Bank обявиха, че създават вътрешна комисия, която трябва да анализира последиците от колебанията на цените върху хранителните суровини. Заключенията ѝ обаче не бяха в полза на неправителствените организации.

На конференцията „Световен форум за храни и земеделие“, проведена през миналия месец в Германия, главният съизпълнителен директор на кредитната институция Юрген Фитчен заяви, че са открити малко емпирични доказателства, че финансовите инструменти водят до повишаване или нараствана на волатилността на цените на храните.

„Поради тази причина Deutsche Bank реши в интерес на своите клиенти, че ще продължи да предлага финансови инструменти, свързани със земеделски стоки“, изтъкна Фитчен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още