IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BoE с план за действия при евентуален Brexit

Банката ще осъществи през юни три допълнителни валутни търга, за да гарантира достатъчно средства за банковата система

17:01 | 02.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Англия (Bank of England) се опитва да разработи резервен план за действие при излизане на Обединеното кралство от ЕС, ако то бъде гласувано на референдума на 23 юни за членството на страната в Евросъюза, съобщава Financial Times.

Според данни на изданието преди народното допитване BoE ще направи през юни три допълнителни валутни търга, за да гарантира на банковата система достатъчно средства за функционирането ѝ, ако евентуално възникне "хаотична ситуация". 

Членът на комитета по паричната политика на банката Майкъл Сондърс е на мнение, че британската лира ще се окаже под силен натиск при Брекзит, а девалвацията му спрямо валутите на основните търговски партньори на Великобритания може да достигне 15 - 20 процента.

Управителят на BoE Марк Карни заяви преди близо две седмици, че несигурността около изхода от референдума за членството на Великобритания в ЕС вече изглежда тегне над британската икономика. Пред членове на парламента Карни отбеляза, че рисковете, свързани с референдума, включват натиск върху дефицита по текущата сметка на Великобритания, както и пазарите й на недвижими имоти, ликвидността на финансовите пазари и възможно отрицателно въздействие върху останалата част от ЕС, предава БТА.  

„Някои елементи на тези рискове може би започват да се проявяват", предупреди централният банкер.

Кампанията в подкрепа на Брекзит има малка преднина сред британците в сравнение с кампанията за оставане на страната в Европейския съюз, сочи проучване на агенцията за проучване на общественото мнение ICM, чиито резултати бяха обявени миналата седмица. Ако не се отчитат гласоподавателите, които още не са взели решение, 46 на сто от британците подкрепят излизането на страната от Европейския съюз, а 44 на сто са на мнение, че Великобритания трябва да остане.

Проучването на британските обществени нагласи е проведено онлайн между 22 и 24 април при посещението на президента на САЩ Барак Обама във Великобритания. самият той призова страната да гласува за оставане в ЕС на референдума на 23 юни.

Социологическо проучване на агенция ORB за Daily Telegraph,  направено по същото време, показа, че 51 на сто от британците подкрепят оставането на страната в ЕС.  

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още