IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата на ЕС с климатичните промени оскъпява самолетните билети с до 12 евро

Въздухоплаването се включва в схемата за търговия с въглеродни квоти от следващата година

18:33 | 27.09.11 г.
Борбата на ЕС с климатичните промени оскъпява самолетните билети с до 12 евро

От: Никола Димитров

Самолетните билети ще поскъпнат от следващата година заради включването на авиацията в усилията за борба с климатичните промени. Според Европейската комисия цената на пътуването със самолет ще нарасне с между 2 и 12 евро, в зависимост от разстоянието и превозвача.

Причината е влизането в сила на решението за включването на въздухоплаването в схемата за търговия с въглеродни квоти. От следващата година въздушните превозвачи ще плащат също като заводите и топлоцентралите за изхвърляните от тях въглеродни газове, за които се смята, че са основната причина за глобалното затопляне и за промените в климата.

От 1990 г. емисиите от самолетите са се удвоили и в момента съставляват около 10 на сто от всички емисии парникови газове. Затова Европейският съюз реши още през 2008 г. да ги включи в търговията с въглеродните квоти.

За следващата година ЕС ще отпусне безплатно квоти на стойност 85% от емисиите, изпуснати от авиокомпаниите в периода 2002–2006 г., но останалите 15 на сто те ще трябва да си купуват на специални търгове. Освен тях превозвачите, които са увеличили полетите си спрямо референтните години, ще плащат и за горницата. Така се получава сметката за поскъпването.

Брюксел ще следи авиокомпаниите да не лъжат с прелетените километри и ще санкционира със 100 евро на тон въглероден диоксид, ако той не е пресметнат в квотите.

Авиокомпаниите ще бъдат свободни да преценят дали да натоварят пътниците с плащането за вредните газове, или да поемат част от сумата.

Между 2013 и 2020 г. превозвачите ще трябва да доплащат още 3% за участието си в схемата, като безплатните емисии ще спаднат до 82 на сто от изразходваните през референтните години. Според Еврокомисията това няма да доведе до ново увеличение на цените на самолетните билети, тъй като най-новите модели аероплани са по-икономични и изпускат по-малко газове.

Половината от печалбите на търговете ще отиват директно за намаляване на щетите от климатичните промени.

Още новини от ЕС четете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още