IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън не изключва ново прекратяване на работата на парламента*

Това ще зависи от решението на Върховния съд за законността на сегашното блокиране

16:53 | 19.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън не отхвърля възможността за ново прекратяване на работата на парламента, ако Върховният съд в страната не го забрани. Това става ясно от правителствени документи в рамките на делото за законността на първото и засега единствено спиране на дейността на държавния орган в рамките на настоящата администрация.

В тях се посочва, че в зависимост от заключенията на съдебната институция премиерът евентуално ще може да обмисли ново прекратяване на сесията на парламента, която се очаква да бъде подновена отново на 14 октомври.

Въпреки намерението на правителството от екипа на премиера посочват, че ще спазят разпорежданията на съда, който има възможността да ограничи значително полето за действие на Джонсън, съобщава Bloomberg.

Досега министър-председателят е посочвал неведнъж, че постигането на споразумение с Европейския съюз ще е най-добрият изход от създалото се патово положение в преговорите. Но държавни представители от Лондон стават все по-скептично настроени към възможността за пробив преди крайната дата 31 октомври.

Според ирландския външен министър Саймън Ковени налице е „нарастващо недоволство“ в ЕС от Великобритания, като в същото време остава „значителна пропаст“ в позициите на двете преговарящи страни.

Причината, която Джонсън посочва, за прекратяване работата на парламента за пет седмици е тази, че той се нуждае от повече време да подготви нов законодателен дневен ред. Според неговите опоненти истинската причина е опитът му да попречи на парламента да се намеси в неговата стратегия за Brexit, посочва Ройтерс.

Преди да прибегне до мярката премиерът трябваше да понесе няколко загуби в парламента една след друга, тъй като неговият лагер на поддръжниците на Brexit няма мнозинство.

Повечето членове на Камарата на общините са против развод с ЕС без споразумение, тъй като според тях това ще доведе до тежки икономически последствия, както и сътресения в редица сфери включително хранителната и фармацевтичната индустрия.

Очаква се решението на Върховния съд да стане ясно в началото на следващата седмица.

*Информацията е актуализирана към 17:40 ч.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още