IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Процесът по напускане на ЕС не бива да се бави

Британският външен министър подсказа, че властите в Лондон ще задействат процедурата преди месец май следващата година

16:08 | 25.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания не бива да бави процеса по напускане на Европейския съюз, заяви министърът на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Bloomberg. С думите си той подсказва, че властите в Лондон ще задействат процедурата преди месец май следващата година, коментира агенцията.

Въпреки че британците гласуваха през юни, формалните разговори с останалите 27 страни членки на Европейския съюз не мога да започнат, докато премиерът Тереза Мей не активира член 50 от Лисабонския договор.

Не искаме да го правим преди Коледа, но очевидно не трябва да позволяваме процесът да се влачи“, казва Джонсън в интервю за BBC в неделя. „Имаме много работа за вършене, за да вкараме нещата в ред, и това се случва, но после, както премиерът каза, процесът не би трябвало да се бави“, допълва той.

Джонсън не даде повече детайли за точното време, но подсказа, че това би трябвало да стане преди май следващата година. По този начин Великобритания ще избегне участие в следващите избори за Европейски парламент, които трябва да се състоят през май или юни 2019 г. „Хората ще се чудят дали искаме да пратим нова делегация евродепутати в институция, която в крайна сметка ще напуснем“, посочва външният министър.

Редица корпорации и инвеститори призоваваха правителството да даде повече яснота за плановете за Brexit, така че те да могат да взимат решения, които зависят търговските взаимоотношения между Обединеното кралство и най-близките му съседи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
Не им дойде акъла, та още държат аматьори във властта хахахаха! Фараж поне си би шута навреме, сегашните ги виждам в затвора след някоя и друга година - като им пропадне икономикат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още