IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън - този политически ветропоказател

Изненадващите му ходове се дължат на несекващото му желание да стане премиер

08:39 | 01.04.19 г. 1
<p>
	Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Борис Джонсън изненадващо каза на нацията защо иска да подкрепи сделката, която Тереза Мей е договорила с ЕС. Този ход e болезнен, заяви бившият външен министър, но трябва да гарантира, че парламентът няма да „открадне“ Brexit. И тогава той каза, че можеш да останеш последователен и чист - но в крайна сметка може би просто да загубиш онова, за което си се борил.

Най-късно в този момент всеки, който е прочел изявлението на Джонсън до края, може би е избухнал в смях. Та Джонсън никога не е бил последователен и чист. Борис, заедно със своя стар приятел и по-късно противник, министърът на околната среда Майкъл Гоув, се смятат за едни от най-лошите и големи ветропоказатели в британската политика. Неговият обрат може да се дължи на факта, че Мей обеща да подаде оставка като министър-председател, ако сделката ѝ все пак бъде приета от парламента. Ако това се бе случило, или се случи тепърва, торите ще се нуждаят от нов премиер.

Едва в понеделник, в седмичната си колонка в Daily Telegraph в типичния за Борис език - салата от метафори, няколко цитата от гръцката митология и много патос, той пожела тази сделка на ада. Страната била набита на рога на една дилема, клекнала между дявола и дълбокото, синьо море. От една страна била Сцила с предпазната мярка, омразната временна система за Северна Ирландия, а от друга страна - Харибда с безкрайното отлагане на Brexit. И тогава, ако все още някой не е разбирал, той завършва с библейски цитат, адресиран до „фараоните от Брюксел“: „Пусни народа ми да си върви“. 

Е, в сряда всичко беше различно и Джонсън сега изненадващо е на страната на онези, които желаят доброто на Мей и договора за излизане от ЕС. Желанието на бившия кмет на Лондон да наследи Май се счита от мнозинството от неговата група за катастрофа, но сред населението яркият политик се радва на доверие. Букмейкърите, които оценяват всичко и всички във Великобритания, го считат за водещ кандидат за следващ премиер на страната.

Какво се случи с мнението на Борис Джонсън до края на седмицата вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Политик, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още