IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън връща британците в офисите

Премиерът на Острова се надява страната му да се върне към нормалността най-рано през ноември и навреме за Коледа

15:57 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. <em>Снимка: Simon Dowson/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Simon Dowson/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън връща британците обратно в офисите в опит да съживи икономиката, поела тежък удар заради пандемията от новия коронавирус, пише Bloomberg.

Решението му обаче го поставя в противоречие с най-добрия му научен съветник, отбелязва информационната агенция.

От сега нататък всеки ще може да използва градския транспорт, а от 1 август работодателите ще имат „повече свобода на преценка“ дали да върнат служителите си в офиса, заяви Джонсън на пресконференция днес.

„Искаме да насърчим хората, ако е безопасно, да се върнат на работа“, каза той пред репортери. „Там, където работодателите смятат, че е време да се върнат и това може да стане по безопасен начин, тогава според нас това трябва да се случи“, допълни той.

От 1 август ще отворят още центровете за свободното време, казината и боулинг залите, ще се възобновят и изпълненията на живо и на закрито. По-късно през годината ще бъде позволено да се провеждат и конференции и други бизнес събития. Нощните клубове и детските центрове обаче остават затворени.

Премиерът също така заяви, че се надява да облекчи оставащите ограничения, което да позволи „по-значително връщане към нормалността най-рано през ноември, а вероятно навреме за Коледа“.

Икономиката на Великобритания се сви с една пета  през второто тримесечие и Джонсън и финансовият министър Риши Сунак се опитват да я съживят, както и да възпрепятстват очакваната вълна от съкращения на работни места. Правителството поетапно спира и безпрецедентната подкрепа, която предостави на бизнеса и домакинствата.

Коментарите на Джонсън го сблъскват с Патрик Валанс, негов главен научен съветник, който каза в четвъртък пред комисията по наука и технологии на Парламента, че не вижда „абсолютно никаква причина“ да промени указанията хората да работят от домовете си, ако могат.

Валанс днес коментира, че в крайна сметка решенията се вземат от политиците и се дистанцира от това.

Джонсън подчерта, че този график е условен и предупреди, че вирусът може да стане по-вирулентен през зимата. „Някои ще кажат, че този план е твърде оптимистичен, рисковете са твърде големи и ние няма да надмогнем вируса навреме“, каза той. „Ако са прави - и не можем да изключим, че са - нека да ги уверя, че на нито един етап няма да се колебаем да натискаме спирачките“, посочи той.

Британският премиер също така обяви допълнителни 3 милиарда паунда, за да помогне за подготовката на Националната здравна служба за втори пик на вируса. До края на октомври капацитетът за тестване ще бъде увеличен на 500 хил. теста на ден.

Дават се и повече правомощия на местните власти да налагат местни блокировки, включително затваряне на конкретни помещения и анулиране на събития.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още