Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Борис Джонсън залага на инфраструктурните разходи за излизане от коронакризата

Няма да построим пътя си за изход от проблемите с пестене на пари, каза премиерът, който отложи балансирането на бюджета за след възстановяването

Борис Джонсън залага на инфраструктурните разходи за излизане от коронакризата

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън залага на мащабни инвестиции в инфраструктура, за да извади Великобритания от това, което може да се окаже най-дълбоката рецесия в страната от 300 години.

В реч от вторник министър-председателят потвърди ангажимента си към дългосрочните инвестиции в някои от най-отдалечените региони на страната, като според него балансирането на бюджета може да изчака, докато не бъде гарантирано икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Повтаряйки обещанията си отпреди изборите през декември, той обяви увеличаване на инвестициите в пътища, училища и болници, като се предвижда мащабна промяна в плановете за ускоряване на строителството. От офиса му съобщиха, че преразпределените средства ще са в размер на 5 млрд. паунда (6,2 млрд. долара). Тези пари обаче не са нови, а са част от разходите за инфраструктура, обявени през март.

„Не можем да продължим просто да бъдем затворници на тази криза“, каза Джонсън в реч във вторник. „Трябва да работим бързо, тъй като вече станахме свидетели на шеметния спад на брутния вътрешен продукт (БВП) и знаем, че хората са притеснени за своите работни места и бизнеси“, допълни той.

През декември премиерът спечели 80-местно парламентарно мнозинство с обещанието си да вдигне на по-високо ниво отдалечените и изолирани части на Великобритания с повече разходи за инфраструктура и обучение. Но на плановете му попречи пандемията на новия коронавирус, която уби 43 575 души и изпрати икономиката на страната в рецесия.

В своята реч Джонсън заяви, че Великобритания ще се изправи пред „истинска криза“ на безработицата в идните месеци.

Премиерът също така посочи, че неговият инстинкт му казва, че е необходимо да бъдат намалени данъците, където това е възможно, така че бизнесът да се развива в конкурентна фискална среда. Джонсън посочи и че няма намерение да започва „наказателни акции срещу създателите на богатство“.

Още по темата

В тази връзка той отхвърли категорично и завръщането към мерките на строги икономии от миналото. „Няма да построим пътя си за изход от проблемите с пестене на пари“, заяви той.

Според офиса на премиера обявените от него реформи са най-радикалните от Втората световна война насам. Те предоставят по-голяма свобода на предприемачите за оползотворяване на сгради и земя в градските центрове, без да е необходимо разрешение за планиране. Също така трябва да бъде улеснено сменянето на статута на неизползвани търговски площи за жилища.

Джонсън дори сравни своя план с „Новия курс“ на американския президент Франклин Делано Рузвелт, в рамките на който са използвани правителствени средства, за да излязат САЩ от Голямата депресия през 30-те години.

Правителството в Лондон вече обеща да увеличи разходите за инфраструктура за следващите пет години със 100 млрд. паунда до общо 600 млрд. паунда. И макар част от средствата да са предвидени за елиминиране на неравенството между отделните британски региони, то налице са въпроси за това дали подобни харчове са най-добрият начин за стимулиране на икономиката след коронавирусната пандемия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Ваксинационните сертификати за коронавируса са политически въпрос