IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън - заподозрян за заговора между САЩ и Русия

Според Observer той е контактувал с лица, разследвани от ФБР за евентуалната руска намеса в миналогодишните президентски избори

15:27 | 05.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на външните работи&nbsp; на Великобритания Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на външните работи  на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Министърът на външните работи  на Великобритания Борис Джонсън и други високопоставени представители на британските власти са контактували според някои данни с лица, разследвани от ФБР по повод приписваната на Русия намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ. Това пише днес вестник Observer, цитиран от БТА.

Британското неделно издание споменава по-конкретно за евентуални контакти на британски политици с Джордж Пападопулос, бивш съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания, и с директора на Лондонската академия за дипломация Джоузеф Мифсуд, експерт на действащия в Русия международен дискусионен клуб "Валдай".

Бившият парламентарен заместник-секретар за Азия и Тихоокеанския регион в британското министерство на външните работи Алок Шарма потвърдил, че лично се е срещал с Мифсуд "няколко пъти" и е присъствал миналия месец на дадена от него благотворителна вечеря. Шарма заявил освен това, че Джонсън е произнесъл слово на една от проявите във връзка с Брекзита, организирани от Мифсуд.

Източник на Observer в кралското външно ведомство обаче заявил, че Джонсън "не се е срещал преднамерено с този човек (Мифсуд) и никога не е чувал за него преди".

"Според мен има много въпроси по повод начина, по който Русия е могла да повлияе върху британската политика", коментира Том Уотсън, заместник-лидер на опозиционната Лейбъристка партия. Той призовава правителството да обнародва данните за срещи на изброените лица с британски политици и да разкрие подробности за разговорите им.

Приписваната на Русия намеса в президентските избори в САЩ се разследва от ФБР и от комисиите по разузнаването в двете камари на Конгреса.

Тръмп и ключовите му помощници неведнъж са отхвърляли подозренията за евентуални неправомерни контакти с руски официални лица по време на кампанията за миналогодишните избори. Русия също е опровергавала много пъти твърдения, че е правила опити да повлияе върху изборите в САЩ.  

Междувременно през седмицата най-големите американски интернет компании разкриха нови подробности за намесата на базираната в Русия Internet Research Agency (IRA) в президентските избори в САЩ. Facebook Inc., Alphabet Inc. Google и Twitter Inc. публикуваха информация от разследванията за потенциалната манипулация на техните платформи по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Припомняме, че в началото на септември най-голямата социална мрежа обяви, че на прага на американските избори за президент през есента на 2016 г. от Русия са били пускани хиляди реклами с политически послания. Много от тях са пускани от 470 неавтентични акаунта, които междувременно вече са закрити. Рекламите на стойност 100 хил. долара, пускани между юни 2015 г. и май 2017 г., не са подкрепяли един конкретен кандидат. Вместо това те са били на теми, които силно поляризират мненията в областите имиграция, расов произход и права на хомосексуалистите.  

"Нашият бизнес се развива добре", каза по време на представянето на последните тримесечини резултати Марк Зукърбърг, но добави: „Но това няма значение, ако нашите услуги се използват по начин, който не сближава хората. Смятаме сериозно да предотвратим злоупотребите на нашите платформи. Ние инвестираме толкова много в сигурността, че това ще се отрази на нашата рентабилност. Защитата на нашата общност е по-важна от увеличаването на печалбите ни". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
markov
преди 6 години
Вярно ще излезе че Далай Лама е гаден руски агент. И майка Тереза , бог да я прости , също е била агент на Путин ....еи тия ни взеха за мезе бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 12
majnata
преди 6 години
Хахаха...иде ред и на английската кралица ...да се готви Далай лама .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още