IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа отчетоха ръстове на фона на стабилизирането на технологичните акции

Германската компания HelloFresh оглави Stoxx 600, след като акциите ѝ поскъпнаха с над 6%

19:30 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Основните борсови индекси в Европа завършиха днешната сесия на зелена територия след края на мащабната разпродажба на технологични акции по света, която продължи няколко поредни сесии, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 1,62 на сто до 369,65 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 268,88 пункта, или 2,07%, до ниво от 13 237,21 пункта.

Френският индекс CAC прибави 69,46 пункта, или 1,4%, към стойността си, покачвайки се до равнище от 5041,98 пункта.

Британският измерител FTSE се повиши с 82,54 пункта, или с 1,39%, до ниво от 6012,84 пункта.

европейски европейски

По-рано днес фармацевтичната компания Astra Zeneca прекрати клиничното изпитание за своята ваксина срещу коронавируса като предпазна мярка, след като един от участниците е получил сериозни здравословни проблеми. Британската компания обяви, че това е рутинна мярка за подобни случаи. 

„При големи серии тестове болестите се появяват произволно, но те трябва да бъдат изследвани от независима страна, за да се провери щателно всичко“. Сега ще трябва да се докаже дали явлението е свързано с ваксинацията.

Фокусът на инвеститорите беше насочен и към Brexit, където Великобритания тласна към хаос търговските преговори за Brexit, като обяви законопроект и изрично призна, че някои от разпоредбите му ще нарушат международното право.

Премиерът Борис Джонсън заяви пред парламента, че законопроектът е „правна предпазна мрежа, за да защитим страната ни от крайни или ирационални интерпретации“ на частта за Северна Ирландия в Споразумението за напускане на ЕС, които може да застрашат мира в британската провинция.

При индивидуалните акции лидер в Stoxx 600 е германската HelloFresh, чиито акции поскъпнаха с 6,52 на сто. Тя е следвана от BT Group (+5,62%), Diasorin (+5,54%) и Ashtead Group (+5,33%). На дъното на индекса изпадна британската Tullow Oil, чиито книжа поевтиняха съ1 17,47%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още