IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа приключиха с повишение на финалната права на търговските преговори

Германският измерител DAX прибавя близо 200 пункта на фона на повишената бизнес активност в еврозоната, която помогна за поскъпването на еврото

19:44 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси завършиха днешната сесия на зелена територия, след като оптимизмът отново завладя инвеститорите на фона на търговските преговори между САЩ и Китай, които навлизат в своя финален етап, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се покачи с 1,01% до 388,92 пункта. Британският измерител FTSE отчете ръст от 0,37 на сто до 7418,28 пункта. Френският индекс CAC прибави 45,44 пункта, или 0,84%, като достигна ниво от 5468,91 пункта. Германският показател DAX напредна със 199,61 пункта, или 1,70%, до 11 954,40 пункта.

По-рано през деня Bloomberg съобщи, че икономиката в еврозоната получава известна подкрепа от повишаването на бизнес активността в сектора на услугите над очакванията в края на първото тримесечие.

Индексите на мениджърите по поръчките за четирите най-големи икономики в региона донесоха така необходимите добри новини, които помогнаха за поскъпването на еврото. Италия и Испания изпревариха прогнозите на анализаторите, а четенето на данните през март за Германия и Франция бяха преразгледани във възходяща посока.

Продажбите на дребно през февруари в еврозоната пък се повишиха с 0,4% спрямо предходния месец при консенсусна прогноза на анализаторите за ръст с 0,2%.

европа европа

В същото време инвеститорите продължават да следят процесите около търговските разговори между американските и китайски дипломати.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Манучин ще възобновят преговорите с китайския вицепремиер Лю Хъ във Вашингтон по-късно днес.

Investor припомня, че през изминалата седмица преговорите се проведоха на територията на Китай, в Пекин, където двете страни постигнаха значителен напредък.

Основна тема във фокуса на пазарите продължава да бъде и излизането на Великобритания от пределите на Европейския съюз (ЕС).

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин прие да се срещне с премиера Тереза Мей, след като тя му предложи да опитат отново да преодолеят безизходицата около Brexit.

Корбин заяви, че е „много щастлив“ от възможността да обсъди въпроса по излизането на Великобритания от ЕС с Мей, която по-рано днес обяви, след седемчасово заседание на правителството, че ще иска от европейските лидери ново отлагане на Brexit.

Малко след това председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС няма да даде на Кралството друга кратка отсрочна за Brexit, ако британските депутати не успеят да ратифицират блокираното споразумение до 12 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още