IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа приключиха сесията на зелена територия

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с повишение от 0,68%

19:20 | 20.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции затвориха на зелено в понеделник, след като Wall Street стартира с леки ръстове, а еврото поевтиня, преодолявайки опасенията около политическата нестабилност в Германия, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши в следобедната сесия, затваряйки с 0,68% нагоре, като почти всички сектори приключиха на положителна територия.

Френският индекс САС 40 и германският DAX записаха съответно 0,47% и 0,54% към стойността си. Британският бенчмарк FTSE изостана, но все пак затвори с 0,12% нагоре.

Автомобилният сектор се представи най-добре в Европа с ръст от 1,4%, а германските и френските производители на автомобили излязоха най-напред. Акциите на Volkswagen поскъпнаха с 4,13% след новината от уикенда, че компанията ще инвестира 22,8 млрд. евро в основния си бранд от 2018 до 2022 г. Porsche, която е собственост на Volkswagen, записа 4,75% към стойността на акциите си.

Здравният сектор също завърши на зелено след новината, че американският президент Доналд Тръмп няма да се стреми към отмяна на Obamacare в проектозакон. Секторът бе подкрепен и от новината, че Roche успешно е приключила опити с лекарство за лечение на рак на белите дробове. Акциите ѝ скочиха с 5,87% след новината.

Медийният сектор отбеляза стабилен ръст, като начело застана германската телевизия ProSiebenSat 1. Акциите на компанията скочиха с 3,34% заради новината, че главният ѝ изпълнителен директор Томас Ебелинг ще я напусне през февруари.

От друга страна застрахователите изпитаха сериозни трудности в края на сесията, а финансовият сектор също се оказа под натиск по време на търговията заради нарастващите съмнения около плановете на САЩ да актуализират данъчната си система.

На корпоративния фронт цената на книжата на Altice скочи с 9%, но в крайна сметка затвори с 5,22% нагоре, след като отрече спекулациите на пазара, че се готви да привлече нов капитал.

В същото време Elior Group потъна до дъното на Stoxx 600, след като акциите ѝ се сринаха с 6,94% заради понижаването на ценовия рейтинг на книжата ѝ от Citigroup, Kepler Cheuvreux и Natixis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още