IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия протяга ръка към ЕС за търговско споразумение

Сделките с тази страна представляват 37% от бизнеса на ЕС с Латинска Америка през 2011 г.

19:15 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилия протяга ръка към ЕС за търговско споразумение

Бразилия обмисля сключване на самостоятелно търговско споразумение с Европейския съюз, след като от 1999 г. се опитва да постигне тази цел заедно със съседите си от блока Меркосур – Аржентина, Венецуела, Парагвай и Уругвай, съобщава британският вестник Financial Times.

Действията на представителите на най-голямата икономика в Латинска Америка се налагат по спешност, защото тя бе поставена в списъка на Световната банка със страни, чието население получава доходи в горния край на средния сегмент, което означава, че ще изгуби преференциите си за търговия с ЕС от 2014 г. Единственият начин те да бъдат запазени е сключване на търговско споразумение.

През настоящия месец Бразилия планира да направи предложение за търговско споразумение между Меркосур и ЕС, което ще ѝ позволи да придвижи с него и самостоятелното си споразумение, заяви бразилският министър на външните работи Антонио Патриота.

„Има обективни условия, които създават силни стимули за напредък по фронта ЕС-Меркосур“ каза Патриота. Налице е и „възгледът, че всяка страна е в състояние да преговаря с различна скорост“, подчерта той.

Споразумението ще обхване търговски оборот в размер на 80 млрд. долара, като сделките с Бразилия представляват 37% от тези на ЕС с Латинска Америка през 2011 г., сочат данни на Европейската комисия.

Правилата на Световната търговска организация позволяват различни мита за отделните страни в рамките на търговски блок спрямо държави извън него. Бразилски представители вече бяха подчертали, че остават твърдо ангажирани с Меркосур и че преследването на отделни търговски цели ще става само в рамките на групата.

Евентуален опит на Бразилия да преговаря отделно от Меркосур, която е 4-ти по големина търговски блок в света с брутен вътрешен продукт от над 3 трлн. долара, отразява желанието ѝ да подкрепи икономиката си след растежа от едва 0,9% през миналата година, както и променящия се пейзаж в световната търговия.

„Добре е да действаш заедно със съседите си, но останалият свят сключва търговски споразумения и Бразилия рискува да бъде изоставена“, заяви Арминио Фрага от  Gavea Investments и бивш управител на бразилската централна банка.

Застоят в поредния кръг от многостранните търговски преговори в Доха, които новият генерален директор на Световната търговска организация, бразилецът Роберту Азеведу, ще се опита да поднови, след като поеме поста през септември, доведоха до тласък в двустранните и регионалните споразумения. Сред тях са започнатите преговори за търговски съюз ЕС-САЩ и за Транстихоокеанското партньорство, което включва 12 държави начело със САЩ.

Чили, Перу, Колумбия и Мексико вече сформираха Тихоокеански съюз – търговска зона, която ще търси нови източници на растеж, след като подхранвания от Китай бум в добива на суровини в региона постепенно изчезва.

„Отделянето от Меркосур има търговски смисъл за Бразилия. Вземайки предвид скрития протекционизъм на Аржентина, всеки търговски партньор е наясно, че споразумение с Меркосур не би си струвало и хартията, на която е изписано“, заяви Саймън Ийвнет, професор по световна търговия в университета в швейцарския град Санкт Гален.

Белезите на нов прагматизъм в бразилската търговска дипломация се появиха, след като масови протести разтърсиха страната, както и докато тя подготвя посещението на своя президент Дилма Русев във Вашингтон на 23-и октомври, твърдят от британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още