IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и търговското напрежение натежаха върху европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,52%, а начело на загубите застана секторът на суровините

19:07 | 14.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник на отрицателна територия, поставяйки началото на една седмица от решаващо значение в преговорите за Brexit, като в същото време подробностите около търговското споразумение между САЩ и Китай остават неясни, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,52%, а начело на загубите застана секторът на суровините, който се раздели над 2%. Понижения имаше при почти всички индекси и борси.

Британският бенчмарк FTSE отслабна с 0,49%, а фрнският САС – 0,42%. От своя страна германският измерител DAX се раздели с 0,25%.

САЩ се съгласиха да отложат влизането в сила на нови, по-високи мита върху китайски внос за най-малко 250 млн. долара, което трябваше да стане факт в четвъртък. По думите на американския президент Доналд Тръмп първата фаза на търговското споразумение с Китай ще стане факт в рамките на следващите три седмици, като то предвижда Пекин да купува американска селскостопанска продукция в размер на 40-50 млрд. долара.

Китайските власти обаче искат да бъде проведен още един кръг от преговори, преди да се стигне до подписване на документи, заяви източник пред CNBC.

Според данни, публикувани по-рано, китайски внос и износ са в по-лошо състояние от очакваното, като експорта се свива с 3,2% на годишна основа в американски долари. Вносът пък спада с 8,5%.

Тази седмица се очаква да има някакво развитие в преговорите за Brexit на фона на все по-ограниченото време за действие преди крайния срок за напускане на блока на 31 октомври.

Нова порция търговско напрежение може да се окаже напът, след като Световната търговска организация (СТО) даде зелена светлина на САЩ да наложат мита върху европейски продукти за милиарди долари през този месец.

При индивидуалните акции тези на британската компания Jupiter Fund Management поевтиняха с близо 6%, след като в понеделник сутринта Bank of America Merrill Lynch и Barclays понижиха ценовата си цел за книжата й.

На обратния полюс бе датската компания за здравни услуги Demant, чиито акции поскъпнаха с близо 5%, след като бе съобщено, че тя е завършила възстановяването на своята IT инфраструктура след скорошна кибератака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още