Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Brexit или завръщане у дома - пътят на Великобритания обратно към ЕС

Великобритания още не е излязла от Европейския съюз, а някои вече очакват да се реинтегрира

Brexit или завръщане у дома - пътят на Великобритания обратно към ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания още не е излязла от Европейския съюз, а някои вече очакват да се реинтегрира. Макар че договорите предвиждат подобен вариант, той е сложен за прилагане и европейците ще накарат британците да платят скъпо за отделянето си, пише Жан Катремер от в. "Либерасион".

Ами ако след приключването на Brexit британците дойдат, подобно на буржоата от Кале (през 1347 г. - бел. ред.), в дрехи от груб плат и с въжета на вратовете, за да помолят смирено за повторно присъединяване към ЕС? Никой в европейските столици не се съмнява, че Великобритания наистина ще напусне ЕС на 31 март 2019 г., когато часовникът удари полунощ. Мнозина обаче смятат, че тя ще поиска, когато политическите обстоятелства го позволят, да се върне в европейското семейство - толкова тежки се очаква да бъдат икономическите и дипломатически последици.

Неспособността на правителството на британския премиер Тереза Мей да заеме последователна позиция за преговори и дълбоките разделения на политическата класа около напускането на ЕС, "меко" или "твърдо", на практика увеличават вероятността да видим това "непокорно дете" на европейската класа да се завърне по-бързо от очакванията. Но не при каквито и да е условия.

Още по темата

"Brexit ще се състои", предупреждава високопоставен европейски дипломат. "Британците са прекалено ангажирани, за да отстъпят въпреки дебатите отвъд Ламанша".

"Тези, които биха предложили отказ от Brexit, биха се осъдили на политическа смърт", добавя представител на комисията, натоварена с преговорите за излизане от ЕС. "Подкрепилите Brexit не могат да се отрекат, макар че всички изпитват съмнения доколко той е добра идея", анализира Оливие Коста, професор по политически науки в Бордо и в Европейския колеж в Брюж.

"Ще е необходимо политическо сътресение през идните 18 месеца, за да се променят нещата, например нови парламентарни избори, които днес е трудно да си представим", съгласява се цитираният по-горе дипломат. Което предполага най-малкото "коренна промяна на общественото мнение. Макар че се забелязват промени обаче, те не са достатъчно значими, за да поеме някое правителство риска от ново допитване", подчертават в Комисията.

"Не трябва да се заблуждаваме", предупреждават в Брюксел. "Това, за което се говори във Великобритания, не се отнася до завой в политиката, а до съдържанието на преходния период, който ще последва излизането". 


Последни новини

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
През 1993 г. отидох в Университета в Бристол по една програма. Познати ми дадоха една малка книжка "ЕС- голямата лъжа". Аз бях на съвсем други вълни (с настроение да влизаме в ЕС), но идвах от САЩ и виждах различията между Великобритания и Европа. Стана каквото стана. Сега не мога да проумея и си обясня недостойното отношение на европейците по отношение на избора на британците. ПРЕЗ ЦЯЛОТО време ги коментират като сбъркали в избора си и че скоро ще се коригират. ТОВА СИ Е ТЕХЕН ВЪПРОС. Нали сме демократични? Чули ли сте ПОНЕ ВЕДНЪЖ фрау Меркел да си е признала колко грешки направи в управлението на ЕС? Защото няма какво да се залъгваме - ЕС се управлява от нея, а тя изпълнява нечии презокеански заповеди.
Има ли ПОНЕ ЕДИН колкото и голям ентусиаст за ЕС да е и да не вижда колко много грешки прави ЕК и няколкото управници главно (Меркел, Юнкер, Туск - макар той да е функция) ежедневно? ЧЕЛИ ЛИ СТЕ поне един такъв анализ п? Ако сте чели, моля, посочете ми. Правят агитация като на глупаци

Още от Европа
Консерватори и популисти се споразумяха за коалиционно правителство в Австрия