IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да наруши кохезионната политика на ЕС, предупреждава организация

Възможно е да бъде отказано финансиране на проекти, смятат в CPMR

16:16 | 12.05.17 г. 3
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Излизането на Великобритания от ЕС може да окаже негативно влияние върху политиката на сближаване в общността, прекратявайки плащанията по проекти до 2020 година. За това предупреждават от Конференцията на периферните морски региони в Европа (CPMR), цитирани от EurActiv.

От организацията отбелязват „сметките“, които трябва да бъдат платени при Brexit. “Първата е за Великобритания – на стойност 60 млрд. евро, коqто трябва да бъдe платенa преди излизането от ЕС“, коментира генералният секретар на институцията Елени Мариану. Според нея членовете на ЕС също ще загубят, защото ще има проекти, чието финансиране ще бъде преустановено след Brexit до 2020 година.

От тази гледна точка ефектът от Brexit за слаборазвитите региони в ЕС е „непредвидим“, смята Мариану.

Кохезионната политика на ЕС от ключово значение и не може да бъде премахната, категоричен е и президентът на CPMR Вашку Кордейро. „Регионите са първите, които изпитват влиянието от предизвикателствата пред Европа и трябва да имат централна роля при намирането на решение“, каза той.

Експертът призова за по-голямо участие на гражданите при взимането на решения в ЕС, посочвайки, че липсата на тази възможност е накарала много да обърнат гръб на общността.

„Ако искаме да се справим с популизма, се нуждаем от участието на повече граждани, така че те да се почувстват ангажирани и техният глас да бъде наистина чут“, каза още Кордейро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Не може в продължение на поколения да налагаш социални модели на търтейство и после да искаш ...да се почувстват ангажирани и техният глас да бъде наистина чутСредно-дългосрочните политики на социален мир и успиване на плебса води до тоталното деградиране на качества като предприемчивост, активност и способност за оцеляване в неконтролирана среда. Народа е свикнал некой друг да го издържа, свикнал е на захранка от т.нар. "кохезионни политики" и като му дръпнеш яслата е готов да скача на бой, щото тя вече му принадлежи. . .Расте поколение, смятащо че всички са му длъжни да го "оцеляват", заради социалния мир. . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още