IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да убие сандвичите във Великобритания

Страната внася голяма част от сиренето, месото и зеленчуците, необходими за приготвянето на сандвичи, от Европа

18:00 | 11.08.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

За британците добрият стар сандвич ще се превърне в обикновена препечена филийка без сделка за Brexit.

Разбира се, ако преговорите се провалят, други неща ще будят много по-сериозно безпокойство. Четири милиона души от двете страни на Ламанша няма да знаят дали ще могат да продължат да работят и живеят на досегашното си място. Пациентите може да се тревожат дали болницата им се е запасила с правилните лекарства.

Но освен всичко това откъде британците получават любимата си храна за обяд?

Въпреки че приготвянето на сандвич изглежда просто – парче шунка, бучка сирене и малко салата между две филии хляб, в действителност това е продукт с много сложна снабдителна верига, която конкурира всички, или поне почти всички, най-развити автомобилни производители.

И има доста гладни гърла, които чакат да бъдат нахранени с „най-големия принос на Великобритания към гастрономията“, както преди време Wall Street Journal определи сандвича. Сандвичи Сандвичи

Британците купуват 4 млрд. сандвича на година от супермаркетите. Макар че страната до голяма степен може сама да задоволява нуждите си от хляб, при сценарий без сделка, който включва мита върху земеделските стоки, нови митнически проверки и забавяне на пристанищата, индустрията може да не успее да се пребори за оцеляването си.

„Не мисля, че клиентите разбират колко сложна и глобална е нашата индустрия. Ако излезем от Европа, ще имаме проблеми дори само с граничния контрол, защото индустрията ни работи с пресни продукти, които имат кратък срок на годност. Те могат да се развалят на пристанищата, преди да стигнат до нас“, казва Джим Уиншип, директор на British Sandwich Association.

Politico обобщава как ще бъдат засегнати продуктите, ако няма сделка за Brexit.

Сиренето се разтопява

Великобритания внася над 60% от сиренето, което консумира, и голяма част от вноса идва от Ирландия. Според Ирландската млечна индустрия (Dairy Industry Ireland) Великобритания е закупила 78 хил. метрични тона ирландско сирене чедър през 2016 г., като 82% от него е било внесено. Голяма част от чедъра е бил използван в продукти като сандвичи и преработени храни.

„Ирландският чедър е силно представен в тази индустрия и ако няма достатъчно британски чедър, който да задоволи търсенето, ако не бъде планирано нищо значимо в британската млечна индустрия за справяне с този дефицит, британските потребители са изправени пред значително повишаване на цените на чедъра и на сандвичите“, казва Конър Мълвихил, директор на Dairy Industry Ireland.

Един от големите проблеми при липса на сделка са митата. Според правилата на Световната търговска организация (СТО) чедърът ще бъде ударен с мита от 1671 евро на тон.

„Чедърът е нискомаржов продукт – той струва около 3 хил. евро на тон. Нито късче чедър няма да влезе във Великобритания при подобни мита“, казва Мълвихил.

Недостиг на месо

Доставките на продукти от свинско месо като шунка и бекон също са уязвими. Великобритания внася 60% от свинското месо, което консумира, като е закупила над един милион метрични тона от чужбина през 2016 г.

Бордът Agriculture & Horticulture Development Board (AHDB), финансиран от фермери и производители, установи, че Дания, Германия, Холандия и Белгия са основните доставчици на продукти от свинско месо на британския пазар.

„На практика ЕС е доставил почти всичкото свинско месо, внесено във Великобритания, заради високите мита върху свинското от други части на света“, казва се в доклад на AHDB за последиците от Brexit върху продуктите от свинско месо.

Митата на СТО върху тези продукти варират от 172 до 1494 евро за тон. Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, това ще доведе до стриктни ветеринарни удостоверения и фитосанитарни проверки за всяко внесено парче шунка или бекон.

Brexit без сделка ще застраши и доставките на още едно основно месо за британските сандвичи – риба тона. По данни на британската агенция по рибарство Sea Fish рибата тон е била на трето място сред най-внасяните видове риба през 2017 г., като търговията е възлязла на 416 479 паунда.

„По отношение на сандвичите има риск рибата тон да стане много скъпа“, казва Валтер Анзер, генерален директор на Асоциацията на британските вносители и дистрибутори, говорейки за сценарий без сделка.

Той допълва, че по-голямата част от сандвичите във Великобритания идват от страни, с които ЕС вече има търговски споразумения. Освен това тя често може да бъде обработвана в Испания, преди да бъде изнесена на големи пазари като Великобритания или Германия.

Недостиг на домати

Асоциацията на британските производители на домати съобщи, че британците изяждат около 500 хил. метрични тона домати на година и търсенето расте. Но местните производители не могат да задоволят търсенето. Агенцията по околна среда, храни и селски въпроси отбелязва, че британските фермери са произвели 90 600 метрични тона домати през 2017 г., което означава, че около 82% от доматите идват от чужбина, главно от Испания и Холандия.

Доматите трябва да стигнат бързо от полето до потребителите, за да са пресни, но ако Brexit без сделка доведе до забавяне на границата, тази снабдителна верига ще рухне.

„За да приготвите пресен сандвич, трябва да имате свежи съставки. Продуктите трябва да са възможно най-пресни, преди да бъдат комбинирани в сандвич и след това доставени в магазини в цяла Великобритания“, казва Уиншип.

Увехнала салата

Марулята и другите листни зеленчуци също може да изчезнат от сандвичите в британските супермаркети при сценарий без сделка, особено през зимните месеци. Според данни на британското правителство страната е внесла 192 500 метрични тона маруля през 2017 г., голяма част от която от Испания. Британските фермери са произвели само 13 500 метрични тона в същия период.

„Brexit без сделка ще засегне листните зеленчуци и британските купувачи. Между октомври и април значителна част от листните зеленчуци на рафтовете на британските супермаркети са дошли от Мурсия в Испания. Вероятната последица от сценарий без сделка е по-бавно преминаване през границата на зеленчуците, които идват по суша от Испания или други страни в ЕС, доставящи пресни продукти на британския пазар“, казва Дитър Лойд, говорител на British Leafy Salads Association.

„Усложняването на снабдителната верига ще означава по-високи цени на по-старите продукти на рафтовете в супермаркетите и на пазарите за търговия на едро“, допълва той.

Уиншип от British Sandwich Association е убеден, че Brexit ще промени лицето на индустрията му и способността й да задоволява значителния апетит на британците към сандвичите.

„Съществува огромна инфраструктура за производство на сандвичи и доставянето им в прясно състояние до потребителите. Те се произвеждат днес и са в магазините днес или утре. Нашата индустрия е доста различна от всички останали и сме притеснени от последиците, ако скъсаме с Европа“, казва Уиншип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Хахаха, ще наблегнат ингилизите на "ИМПОРТЗАМЕЩЕНИЕТО", ако не знаят как да питат Скрипаля. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 28
studioaa
преди 5 години
Brexit няма да убие сандвичите във Великбритания, а ще убие 500 хил. добре платени работни места в Бавария и Баден-Вюртенберг. Великобритания е третият най-голям пазар в света за немски автомобили след САЩ и Китай и британците годишно купуват коли за около 60 млрд. евро. Сега след спада на лирата и след brexit този пазар ще бъде напълно загубен и познайте какво ще стане с тези работници във фабриките за коли в Германия? Дали ще бъдат намерени нови пазари където да се продаде продукцията - например в Турция на Ердоган или в Иран, където в момента има хиперинфлация? Brexit ще лиши от прехрана около 2 милиона души само в Германия и отделно поне 1.5 милиона във Франция след сключване на търговска сделка със САЩ. Скоро ще прочетем как поръчките за германските фабрики са паднали с още 10% или след това с още 10% или т.н. докато цялата еврозона изпадне в тотална рецесия и Алтернативя за Германия дойде на власт... И тогава еврозоната и евросъюза ще бъдат само спомен... Долу европейския съюз!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 5
Lucifer
преди 5 години
Нека им дадем всички самдвичи на света само по-скоро да се изолират в скапания си остров и ламанша да бъде на мига взривен! Няма по-нагло и деградирало *** от поданиците на Нейно....айде...и най-после ЕС да се поздравим с брекзит!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Специално за суровините за сандвичи и двете страни ще направят изключения.От общ интерес е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Дразнят ме подобни статийки. Все едно британците не излизат от ЕС, ами влизат зад Желязната завеса. Повечето им външнотърговски връзки ще продължат да съществуват - по един или друг начин. А и при всички негативи от Brexit, сандвичите ще са им най-малкия проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още