IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще има предимно негативен ефект върху американските интереси в Европа

Според доклад на Rand Corporation почти всички сценарии за отношенията между Великобритания и ЕС ще са значително по-малко изгодни и за двете страни

21:18 | 12.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще има „предимно негативен ефект“ върху американските интереси в Европа, тъй като Лондон е един от съюзниците на Вашингтон по отношение на въпросите за сигурността и свободните пазари.

Това показва доклад на американския аналитичен център Rand Corporation, цитиран от BBC.

Съюз без Великобритания „може да е много по-склонен към създаване на бариери за компании извън ЕС“, нанасяйки потенциални вреди върху икономиката на САЩ, се казва още в заключенията на аналитичния център, който според BBC получава половината си финансиране от американското правителство. 

Според доклада голяма част от американските компании инвестират във Великобритания, защото тя предлага достъп до европейските пазари. В материала също така се посочва, че по отношение на отбранителната политика Лондон е съюзник на Вашингтон, тъй като често влиза в ролята на гарант за това, че мерките на ЕС не са в ущърб на НАТО и трансатлантическото партньорство.

В същото време от текста става ясно, че почти всички възможни сценарии за отношенията между Великобритания и ЕС ще са значително по-малко изгодни и за двете страни от оставането на Лондон в общността.

Най-лош възможен сценарий за Великобритания би бил този без споразумение за Brexit, който ще има сериозни последствия върху растежа на страната. В случай, че се стигне до него, Великобритания би била с 4,9% по-бедна през 2029 г., отколкото ако остане в ЕС. При този вариант ще има негативни последици и за съюза, но те ще бъдат относително по-малки.

В допълнение връщането към правилата на Световната търговска организация (СТО) ще намали преките чуждестранни инвестиции във Великобритания с около 7,8 млрд. долара. Спад ще има и в случай на търговско споразумение с ЕС, който ще е от порядъка на 3,4 млрд. долара. Това представлява намаление на инвестициите с 9% в сравнение с нивата им по време на членството. 

Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още