IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската армия не е в състояние да защитава страната при сериозен конфликт

Военните нямат нужното оборудване за конвенционален конфликт, смята бившият главнокомандващ на британската армия

12:13 | 17.09.16 г.
<p>
	Обучение на британски войници. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Обучение на британски войници. Снимка: архив Ройтерс

Британската армия не е в състояние да защити страната си при сериозна атака и е загубила много от способностите си да води конвенционални военни действия. Това предупреждава бившият ръководител на Обединеното командване на въоръжените сили на Великобритания ген. Ричард Барънс, цитиран от Financial Times.

Генералът беше начело на британската армия до април 2016 година, припомня изданието.

Барънс критикува военната политика на страната в меморандум, изпратен до министъра на отбраната Майкъл Фалън. В него се посочва съкращаването на разходите. От Financial Times посочват от своя страна, че през годините разходите за отбрана намаляват непрекъснато – от над 3,5% от БВП през 1990 година до под 2% през тази година.

В своето писмо до военния министър ген. Барънс посочва, че Великобритания няма военен план за защита в конвенционален конфликт.

По отношение на борбата с тероризма пък плановете за защитата на въздушното пространство и територията само се актуализират, но няма контролни механизми, нито центрове за подготовка на военните сили за защита на територията на страната.

Британската армия няма и нужното оборудване, за да гарантира въздушната отбрана на страната, и нужните муниции. Недостатъчни са радарите и противопожарните системи. Военните не са подготвени и за сухопътни битки с противникова професионална армия, са заключенията на генерала.

В отговор от Министерството на отбраната на Великобритания отбелязват, че през миналата година е бил разработен план за отбрана, който предвижда закупуването на техника – военни кораби, самолети, както и подготовката на военните. Предвидени са и повече разходи за подготовката на специалните части и занимаващите се с кибер заплахи.

Британската армия е една от най-големите в ЕС, но пък от друга страна тя по-трудно се адаптира към променящите се предизвикателства на средата, пише още FT. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още