IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската банка Barclays се завърна към печалба

Нетната печалба е била подкрепена от по-високите приходи от инвестиционно банкиране

11:14 | 23.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка Barclays се завърна към годишна нетна печалба от 1,6 млрд. паунда (1,99 млрд. долара), или 3,2 млрд. паунда (3,98 млрд. долара) преди данъците, като мениджърите ѝ заявиха, че остават само няколко месеца до приключването на програмата за преструктуриране, съобщава Wall Street Journal.

Банката обяви в четвъртък, че приходите ѝ са спаднали с 3% през годината до 21,5 млрд. долара, докато банката продължава да свива своя бизнес. Нетната печалба е била подкрепена от по-високи приходи от инвестиционното банкиране на Barclays, най-вече от търговията с облигации, както и от стръмния спад на юридическите разходи.

Акциите на банката, която отчете загуба от 394 млн. паунда през 2015 г., поскъпнаха с 3% в ранната търговия.

Главният изпълнителен директор Джес Стейли заяви, че цялостното преструктуриране, което той стартира в банката миналата година, наближава своя край. „Само на няколко месеца сме от завършване на преструктурирането на Barclays”, каза той в изявлението.

Под управлението на американския банкер Barclays намали присъствието си в Африка и Азия и се фокусира най-вече върху британските и американските си операции.

Когато стартира стратегията си, Стейли реши и да заложи на затрудненото инвестиционно банкиране на банката. Оттогава насам подразделението подкрепя силно печалбата на Barclays.

Приходите от корпоративното и инвестиционното банкиране за годината са се увеличили с 6% до 10,5 млрд. паунда в резултат на търговията с облигации и благоприятните валутни курсове. Инвестиционните банки в САЩ също печелят от пазарната волатилност след победата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, британския вот за излизане от Европейския съюз и перспективите за повишаване на лихвените проценти. Приходите от инвестиционно банкиране на Barclays обаче са се понижили през четвъртото тримесечие.

Приходите от британския бизнес на дребно са нараснали с 2% за годината.

Лошите заеми като цяло са се увеличили с 38% през годината, основно заради бизнеса на банката с кредитни карти извън Великобритания.

В четвъртък Barclays разкри още, че общите бонуси са намалели с 1% до 1,53 млрд. паунда за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още