Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Британската инфлация се забавя леко, но остава напът към силно ускорение

Ръстът на потребителските цени се връща към целта от 2% за първи път от април

Британската инфлация се забавя леко, но остава напът към силно ускорение

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британската инфлация се забавя леко през юли, въпреки че прогнозите на централната банка за удвояване на целта до края на годината остават в сила.

Ръстът на потребителските цени се връща към целта от 2% за първи път от април спрямо увеличението си от 2,5% през юни, показват данните на националната статистика, публикувани в сряда. Това е първият път от четири месеца насам, когато инфлацията се ускорява с по-малко от прогнозираното, съобщава Bloomberg.

Забавянето отразява отчасти рязкото увеличение на цените през юли миналата година, когато някои от ограниченията заради коронавирусната пандемия бяха облекчени. С отварянето на по-голямата част от икономиката цените се очаква да продължат да вървят нагоре бързо, тласкани основно от поскъпването на енергията и недостига на суровини и работна ръка. На този фон Английската централна банка планира да намали стимулите си, за да облекчи натиска върху цените.

„Очакваме инфлацията да се ускори още през останалата част от годината, нараствайки значително над целта от 2% на Английската централна банка, тъй като веригата на доставки остава под напрежение, изправена пред силно възстановяване на търсенето“, коментира Яел Селфин, главен икономист на KPMG Великобритания.

Цените на дрехите и обувките намаляха през летния сезон на разпродажбите, които заедно с други стоки за развлечения и услуги допринесоха с най-много за общите понижения. В същото време стойността на горивата достигна най-високото си равнище от септември 2013 г.

Увеличение има и в цената на автомобилите втора ръка, които поевтиняха преди година. Почти 0,2 пр. п. от облекчаването на инфлацията се дължи на базови ефекти от миналата година.

„Различните модели на ограничения на движението през последните две години се отразиха на основната инфлация“, коментира Джоната Атоу, заместник-главен държавен статистик към Службата за национална статистика.

Производителите усетиха по-силна от очакваното инфлация както при цените на суровините, така и при крайните продукти. Цените на входа на производството се увеличават с 9,9% спрямо година по-рано през юли. Това е над ревизираните в посока нагоре 9,7% от миналия месец.

Изходните цени пък достигат увеличение от 4,9%, което е най-голямото от декември 2011 г. насам и над прогнозите на икономистите.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 месеца
Британската инфлация се забавя леко, но остава напът към силно ускорение > БЛИЗ, БЛИЗ, БЛИЗ ..

Още от Европа
Олаф Шолц може да положи клетва като канцлер на Германия до средата на декември