IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската опозиция поиска възможност за промени в сделката за Brexit

Споразумението за Brexit с Брюксел е "напълно неприемливо за всеки, който вярва в демокрацията", заяви бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън

22:45 | 13.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските основни опозиционни партии призоваха британския премиер Тереза Мей за предоставяне на право за внасяне на промени в споразумението за Brexit, преди неговото гласуване в парламента, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен от лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, от лидера на парламентарната група в британския парламент на Шотландската националната партия Йън Блекфорд и от лидера на Либералните демократи Винс Кейбъл. Те адресираха до Мей писмо с исканията си.

Миналия месец правителството каза, че парламентът първо трябва или да приеме, или да отхвърли споразумението за развода и че то автоматично няма да бъде предмет на промени.

"Наскорошните изявления от страна на министри навеждат на мисълта, че вие и вашето правителство може да се опитате да ограничите процеса на финалното гласуване в опит да запушите устата на парламента", пишат опозиционните лидери в писмото до Мей. "Искаме да бъде ясно, че това ще е напълно неприемливо", допълват те.

По-рано стана ясно, че Лейбъристката партия ще гласува против всяко споразумение за Brexit, ако то не отговаря на нейните критерии. Партията изразява също така съмнение, че сделката ще бъде добра за страната. Това заяви партийният лидер Джереми Корбин, предаде Ройтерс.

Неговото изказване дойде след като британското правителство потвърди медиините информации за проект на текст на споразумение за Brexit.

"Ще проучим детайлите на онова, което е било договорено, когато те бъдат на наше разположение. Но от онова, което ние научихме от дезорганизираното ръководене на преговорен процес, договореното вероятно няма да бъде добра сделка за нашата страна", каза Корбин. 

"Лейбъристите бяха пределно ясни от началото, че се нуждаем от сделка, която да е в подкрепа на работните места и икономиката и която да гарантира стандартите и защитата. Ако тази сделка не отговаря на шест наши критерия и ако тя не е от полза за цялата страна, тогава ние ще гласуваме против нея", заяви Корбин.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън каза, че споразумението за Brexit с Брюксел е "напълно неприемливо за всеки, който вярва в демокрацията". Той допълни, че договореното няма да защитава Северна Ирландия в пределите на Обединеното кралство и заяви, че ще гласува против, когато текстът на споразумението бъде представен за гласуване в парламента.

Джонсън каза, че все още не се е запознал с пълните подробности на договорката, но изрази мнение, че според предложенията в нея Дъблин ще има повече дума по някои аспекти от управлението на Северна Ирландия, отколкото Лондон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още