IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски автомобилни компании: Производството ще се срине при Brexit без сделка

Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, продукцията може да се свие с около 30% спрямо сегашните равнища

18:18 | 30.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представители на автомобилостроенето във Великобритания предупредиха, че производството на коли ще се срине при Brexit без споразумение с Европейския съюз (ЕС), предаде Франс прес.

Секторът продължава да изпитва затруднения заради свиването на световното търсене. 

Асоциацията на производителите и търговците на автомобили публикува проучване за очакваните последици от различните възможни резултати от преговорите около Brexit. Планирано първоначално за 31 март, излизането на Великобритания от ЕС беше отложено за 31 октомври на фона на политическия блокаж в Кралството.

Ако преговорите между Лондон и Брюксел приключат с благоприятно споразумение и преходен период, поддържащ статуквото, производството на автомобили във Великобритания може да достигне 1,36 млн. броя през тази година. Това е по-малко в сравнение с 2018 г. (1,52 млн. броя), но се очаква впоследствие да се увеличи до 1,42 млн. през 2021 г., според асоциацията.

И обратното - ако страната излезе от ЕС без споразумение с Брюксел, което ще доведе до въвеждането на високи мита, производството ще се срине с около 30% спрямо сегашните равнища, прогнозира браншовата организация. Според нея то ще спадне до 1,07 милиона автомобила през 2021 година, връщайки се на слабото ниво от средата на 1980-те години.

Автомобилостроенето е сред най-засегнатите сектори от неяснотите около Брекзита. Почти всеки осми автомобил от произведените във Великобритания, отива за износ, а половината от експорта е за за ЕС.

В същото време Nissan обяви, че се отказа да произвежда кросоувъри в гигантския си завод в Съндърланд, в Североизточна Англия, а Хонда Honda оповести планове да закрие през 2021 г. завода си в Суиндън, въпреки че не се позова изрично на Brexit.

Toyota обаче съобщи, че ще произвежда нова хибридна кола за партньора си Suzuki в Обединеното кралство.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още