Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Британският бизнес с интерес към България въпреки Brexit

Проблемите са в това, че износителите не знаят все още всички изисквания, коментира Гилбърт Маккол, зам.-председател на Британско-българската бизнес асоциация

гледано: 3169   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Британските компании имат значителен интерес към България въпреки Brexit. В България пък има много малки ИТ компании, които си партнират с британски дружества от години. Търговията не престава да е интерес за двете страни. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” Гилбърт Маккол, заместник-председател на Британско-българската бизнес асоциация.
Още по темата

“Британско-българските икономически и търговски отношения не са засегнати, бизнесите се справят, няма негативна реакция. Основните проблеми са свързани с това, че бизнесите не разбират или не знаят все още всички изисквания”, коментира той. Експертът е на мнение, че както износителите, така и вносителите, имат нужда от съвети, за да знаят за допълнителните разходи.

Според Маккол по-големите бизнеси във Великобритания се справят по-добре с последиците от Brexit, защото са по-добре организирани да решат проблемите пред тях.

“Бизнесите, които не са толкова доволни, са по-малките - които търгуват с индивидуални клиенти, заради допълнителните разходи”, посочи той.

Маккол коментира напрежението между Република Ирландия и Северна Ирландия. По думите на експерта желанието на хората в двете страни е да няма граница между тях, но смята, че няма прости решения на проблема.

“Най-доброто е да продължат разговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз за постигането на разумен компромис... Цялостно решение ще бъде много трудно да се постигне”, очаква заместник-председателят на Британско-българската бизнес асоциация.

Маккол се спря и на бъдещето на финансовите услуги в Кралството. “Това, което британското правителство и бизнесите във Великобритания искат, е равнопоставеност”, изтъкна той и коментира, че това ще зависи от регулаторите на Острова и Евросъюза.

Експертът отбеляза, че очакванията за британската икономика са за ръст от 4,5% през 2021 г. и от 5,5% през следващата година. “Ако приключим с карантината и спада заради пандемията, то тогава прогнозата би била много позитивна”, очаква Гилбърт Маккол.

Преодолени ли са проблемите с проверките по границите на ЕС с Великобритания? Към кои сектори имат интерес британските инвеститори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи