IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финансов министър планира да продължи икономиите в публичния сектор

Натискът върху Филип Хамънд за облекчаване на ограниченията на заплатите в държавната администрация все повече се засилва

13:40 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че Великобритания трябва „да остане спокойна“ и да държи публичните разходи под контрол, въпреки че членове на воденото от консерваторите правителство продължават да сигнализират, че политиката на икономии може би скоро ще приключи, съобщава Bloomberg.

Часове след като министърът заяви пред парламента, че „активно се обсъжда“ дълго и непопулярно замразяване на заплащането в публичната администрация, Хамънд каза пред бизнес мениджъри на вечеря, организирана от Конфедерацията на британската индустрия, че държавната политика в публичния сектор не се е променила.

Натискът върху финансовия министър за облекчаване на ограниченията на заплатите в държавната администрация се засилва на фона на нарастващ разрив сред консерваторите заради икономиите. Министър-председателят Тереза Мей също бива притискана да сложи край на икономиите, продължили 7 години, след трагедиите като пожара в Grenfell Tower и терористичните атаки в страната.

Хамънд каза по време на вечерята, че макар да приема, че обществото е „уморено“ от икономиите, политиката на правителството по отношение на заплащането в публичния сектор не се е променила и кабинетът продължава да се опитва да постигне правилния баланс „между това да бъдем справедливи към държавните си служители и справедливи към тези, които плащат за тях“.

„Би било лесно да си махнем крака от педала“, заяви той. „Но вместо това трябва да останем спокойни“, допълвайки, че всеки дебат по финансирането на публичните услуги трябва да бъде „зрял“.

Полицаите, пожарникарите, медицинските сестри и учителите са с 1-процентно ограничение на ръста на годишните си заплати от 2013 г. насам, като досега правителството обещаваше да го поддържа, докато свали дефицита. Позицията става все по-неприемлива, тъй като избирателите са все по-ентусиазирани от обещанието на лидера на лейбъристите Джереми Корбин за безплатно обучение в университетите и средства за милиарди за здравеопазване.

„Искаме да сме сигурни, че държавните служители на първа линия, включително полицаите, получават справедливо заплащане за работата си, най-малкото заради приноса си за намаляване на дефицита, който наследихме“, каза министърът на полицията и пожарната Ник Хърд пред депутатите в понеделник.

Поддържането на работещата икономика и реакцията към исканията на обществото за по-малко икономии ще бъдат от съществено значение за това колко дълго Мей ще успее да остане на власт и ще разкрие преговорната ѝ сила. Тя трябва да поддържа избирателите на своя страна, да запазва спокойствието сред различните партийни фракции и да показва сила пред противниците си около Brexit в Брюксел.

Според оценки на Institute for Fiscal Studies ако заплащането в обществения сектор нараства със същия темп като в частния, правителството ще трябва да намери още 6,3 млрд. паунда (8,2 млрд. долара) през следващите две години.

Макар че Хамънд призна, че хората са „уморени“ от икономиите, той отбеляза още, че по-високи инвестиции в публичните услуги ще означават по-високи данъци или повече заеми. Дълг, равен на около 90% от брутния вътрешен продукт, е една от причините за предпазливото отношение на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още