IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент може да спре работа за четири седмици заради пандемията

Очаква се днес депутатите да гласуват за затварянето му, като това няма да е първият случай в историята на страната

13:50 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британското правителство планира да затвори парламента за четири седмици от днес вечерта като пореден опит да забави разпространението на коронавируса в страната, съобщава Bloomberg.

В същото време стана ясно, че принц Чарлз е дал положителна проба след тест за коронавирус и сега е поставен под карантина в дома си. 71-годишният принц на Уелс е проявил леки симптоми, но “остава в добро здраве”, заяви по-рано негов говорител.

Разпространението на COVID-19 най-силно е засегнало Лондон, като вече няколко политически лица бяха диагностицирани със заразата, в това число и здравният министър. 

Първоначално беше планирано парламентът да прекрати работа на 31 март, но Камарата на общините ще затвори врати в сряда, ако депутатите одобрят това по време на гласуване. Очаква се парламентът отново да заработи на 21 април.

Великобритания изпреварва много други страни с подобно решение. Въпреки че Италия, Германия и Испания вече прилагат сериозни мерки за ограничаване на заразата, тези страни все още не са прекратили работата на своите парламенти.

Идеята за временно прекратяване работата на парламента се появи, след като премиерът Борис Джонсън реши да затвори границите и да замрази производството в страната, като в същото време забрани неоправдани излизания на гражданите, затвори училищата и отмени всички обществени събития.

Но стратегията на Джонсън е поставена под въпрос, като някои критици твърдят, че тя не е достатъчна, за да се справи със ситуацията. Строителните работници ще продължат да работят по обектите, както досега, а претъпканите влакове на лондонското метро увеличиха опасенията, че пътниците ще разпространяват болестта.

Джонсън също се сблъсква с призиви за спешно ускоряване на програмата за тестване на хора за коронавирус.

Правителството заяви, че е приемливо строителните работи да продължат, ако работниците стоят на разстояние поне на два метра един от друг, за да намалят риска от заразяване.

В сряда кметът на Лондон Садик Хан каза, че първоначалните данни показват, че броят на пътниците в метрото е спаднал значително – с още една трета от нивата във вторник.

По неговите думи броят на пътниците в лондонското метро вече е намалял с 88% във вторник в сравнение със същата дата през 2019 г., а пътникопотокът при автобусния транспорт се е свил със 76%.

Според Алекс Прайър, преподавател по политика в Университета в Източна Англия, има исторически примери за разпускане на парламента поради пандемия, като например по време на Голямата чума от 1665-66 г. Кризата с испанския грип от 1918-20 г. обаче не наложи незабавно спиране на работата на парламента, тъй като Първата световна война и нейните преживявания все още доминират при производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още